Suedia apără neintroducerea carantinei: „Vedem deja efectele imunității de masă”

Suedia a ales o strategie de a implementa reguli puține și recomandări generale pentru a respecta distanțarea socială în loc să impună o carantină strictă. Autoritățile spun că pot avea încredere în oameni să urmeze recomandările. Strategia a lăsat școlile și restaurantele deschise, în contrast cu majoritatea țărilor afectate de pandemie.

24 apr. 2020, 20:15
Suedia apără neintroducerea carantinei: „Vedem deja efectele imunității de masă”

Numărul de decese din Suedia este mai ridicat decât al oricărei alte țări nordice, o parte din ele fiind printre primele care au introdus carantina iar acum se pregătesc pentru relaxarea restricțiilor.

Cu o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori Suedia a raportat peste 16.700 de infecții și mai mult de 2.000 de decese. Spre comparație, Danemarca a confirmat în jur de 8.000 de cazuri și 394 de morți la o populație de aproape 6 milioane, iar Norvegia, cu o populație de peste 5 milioane, a raportat aproximativ 7.400 de cazuri și doar 194 de decese.

 

Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, le-a spus reporterilor BBC că măsurile luate au fost eficiente în a preveni copleșirea sistemului de sănătate național de către pacienți infectați cu noul coronavirus.

Acesta a spus că răspândirea virusului a permis dezvoltarea unei anumite imunități în rândul populației. „A funcționat în unele aspecte”, a declarat acesta, susținând că „a funcționat fiindcă sistemul nostru de sănătate a reușit să facă față. Au fost mereu cel puțin 20% paturi libere la terapie intensivă și am putut să îngrijim pacienții cu COVID-19”.

Protejarea capacității secțiilor de terapie intensivă este și unul din obiectivele țărilor care au introdus carantina. Tegnell pare să spună că Suedia a reușit acest lucru fără să ia măsuri atât de drastice și a mai declarat că în jur de 15-20% din locuitorii Stockholm-ului au atins un anumit nivel de imunitate, iar că acest lucru va încetini răspândirea unui al doilea val al pandemiei, o îngrijorare exprimată de experții din întreaga lume.

Cu toate acestea, nivelul de imunitate pe care oamenii îl rețin după vindecarea de COVID-19 este deocamdată neclar. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că nu toți cei infectați au dezvoltat anticorpii necesari pentru a avea imunitate și că nu toți cei care au anticorpii sunt imuni.

Tegnell susține că sunt multe date care încă nu sunt cunoscute despre imunitatea în fața virusului, dar că procentul de 15-20% n-ar fi suficient pentru a crea „imunitate de masă”: punctul în care atât de mulți oameni dintr-o zonă au imunitate în fața unui virus încât acesta nu se poate răspândi eficient iar persoanele vulnerabile sunt astfel protejate.

Epidemiologul suedez a declarat marți pentru CNBC că numărul de noi infecții în unele locuri precum Stockholm s-a aplatizat iar că țara se apropie de dezvoltarea imunității de turmă înmasă cu timpul.

Suedia a ținut să își distanțeze strategia de planul original al Marii Britanii de a dezvolta „imunitate în masă” pentru a face față virusului, strategie abandonată după ce modelările statistice au arătat că ar putea rezulta în până la 250.000 de decese în Regatul Unit.

Anne Linde, ministrul de Externe suedez a afirmat că declarațiile președintelui american Donald Trump sunt „factual greșite” când acesta a sugerat că Suedia folosește strategia de imunizare în turmă .

Guvernul și-a apărat strategia în mod repetat iar experții spun că a fost ajutat de către nivelul încrederii ridicat al populației în executiv și disponibilitatea de a urma recomandările autorităților. Însă unii experți au fost alarmați de planul suedez și au cerut mai multe justificări pentru această abordare neobișnuită.

Întrebat dacă implementarea mai multor restricții ar fi ținut numărul de decese mai scăzut, Tegnell a declarat pentru BBC că „aceasta e o întrebare la care este foarte greu de răspuns în acest stadiu.”

„Cel puțin 50% din decese au avut loc în aziluri de bătrâni și e greu de văzut cum implementarea carantinei ar fi oprit introducerea bolii în acestea”, a adăugat Anders Tegnell.