IGSU recunoaşte că s-a acţionat prost la accidentul din Baicului, victimele nu au primit ajutor imediat

Intervenţia la accidentul rutier din zona Baicului din Capitală care a fost urmat de un incendiu puternic în urma căruia o persoană a murit şi alta a fost grav rănită a fost întârziată din cauza unei erori de comunicare între dispecer şi echipajele operative, fiind alertată o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare, dar şi din cauza informaţiilor primite de la cei care au sunat la 112, care indicau locaţii diferite ale accidentului, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). De asemenea, în urma cercetărilor s-a stabilit că echipajele de la faţa locului nu au evacuat victimele din zona incendiului şi nu au evaluat starea lor, ceea ce reprezintă o încălcare a procedurilor de intervenţie în astfel de situaţii.

15 nov. 2017, 18:02
IGSU recunoaşte că s-a acţionat prost la accidentul din Baicului, victimele nu au primit ajutor imediat

În seara în care a avut loc accidentul rutier în zona Baicului, în jurul orei 22.15, au fost înregistrate 74 de apeluri la 112, care anunţau două victime şi un incendiu violent.

Zona Baicului a fost, până luna octombrie, în aria de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Obor. Însă, din cauze faptului că imobilul subunităţii nu mai era sigur, fiind vechi de 82 de ani şi având nevoie de consolidare, s-a decis relocarea echipei de pompieri la subunitatea de pe bulevardul Pache Protopopescu, iar echipa de pompieri de acolo a fost relocată la Detaşamentul de Pompieri Morarilor din Şoseaua Vergului, zona de intervenţie aferentă Detaşamentului de Pompieri Obor fiind repartizată acestor subunităţi.

Astfel, pentru incendiul din zona Baicului au fost alertate două echipaje de stingere de la subunitatea din Pache Protopopescu şi o ambulanţă SMURD şi un echipaj de descarcerare de la Detaşamentul Morarilor. Echipajele de stingere au ajuns la locul incendiului după aproximativ 10 minute, iar echipajele de prim ajutor şi descarcerare după aproximativ 15 minute.

IGSU precizează că o cauză a întârzierii o reprezintă informaţiile primite de la apelanţi referitoare la locul accidentului, aceştia oferind adrese diferite.

De asemenea, în urma cercetărilor s-a stabilit că a existat o eroare de comunicare între dispecerul de serviciu de la subunitatea de pompieri de la Morarilor şi echipajele operative alertate, care a dus la întârzierea deplasării la intervenţie. Mai exact, a fost alertată o autospecială de stingere în locul autospecialei de descarcerare.

„Totodată, la momentul ajungerii la locul evenimentului, primele echipaje de stingere a incendiilor au procedat la realizarea dispozitivului de intervenţie, concentrându-se pe acţiunile de localizare a incendiului şi de înlăturare a riscului de explozie cauzat de existenţa substanţelor uşor inflamabile din rezervoarele autoturismelor care ardeau”, arată reprezentanţii Inspectoratului, potrivit news.ro.

Cu toate acestea, spun ei, echipajele nu au evacuat victimele din zona incendiului şi nu au evaluat starea lor din primele momente după sosirea la faţa locului, ceea ce reprezintă o încălcare a procedurilor în astfel de situaţii.

IGSU precizează că se continuă cercetările în acest caz şi vor fi aplicate măsuri în consecinţă.

Accidentul rutier, urmat de incendiu, a avut loc în 7 noiembrie, pe strada Baicului din zona Obor din sectorul 2 al Capitalei, unde două maşini s-au ciocnit, iar în urma impactului au luat foc, incendiul extinzându-se şi la alte autovehicule parcate, şase maşini fiind avariate, patru dintre ele de incendiu.

O femeie de 35 de ani şi-a pierdut viaţa, iar o tânără de 18 ani a fost grav rănită, suferind arsuri pe mare parte din suprafaţa corpului.