Strigătul mamei chitaristului Alex Pascu, la şase ani de la tragedia din Colectiv: „Simt că mi se rupe pieptul. Nu există zi să nu lăcrimez. Nu am mai fost nici măcar la un spectacol, e nedrept ca eu să mă distrez şi el să fie acolo”

Au trecut şase ani de la tragedia din Colectiv, în urma căreia 65 de tineri au murit, iar familiile lor au rămas cu răni ce nu se vor vindeca, probabil, niciodată.
Filip Stan
28 oct. 2021, 18:45
Strigătul mamei chitaristului Alex Pascu, la şase ani de la tragedia din Colectiv:

Ana Pascu (77 de ani) şi-a pierdut fiul pentru totdeauna în urma incendiului cumplit de la Colectiv. Alex Pascu era chitaristul formaţiei Goodbye to Gravity al cărui destin s-a încheiat în mod tragic, mult prea devreme, la doar 33 de ani, după ce a fost internat de urgenţă la un spital din Paris.

Mama artistului este fostă floretistă medaliată olimpic şi cel mai longeviv președinte de federație din sportul românesc – între 1982 și 2012 în fruntea FR Scrimă-, în prezent președinte onorific și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă. Acum, la şase ani de când viaţa ei s-a schimbat dramatic, Ana Pascu continuă să lucreze în biroul său de la FRS şi zi de zi încearcă să înfrângă suferinţa pierderii fiului.

„În fiecare zi trebuie să fac eforturi și să spun: „așa a fost să fie!”. Nu am altă explicație, să sper că e bine acolo unde e, pentru că a fost un copil de excepție… de excepție. Un copil căruia nu i-am deschis un caiet niciodată, nu a fost nevoie! La școală, deși era la școală germană, iar noi habar nu aveam de această limbă, am avut parte doar de felicitări din partea profesorilor. Vreau să zic că la facultate mi-a intrat al treilea, la arhitectură”, a povestit Ana Pascu pentru Playsport.

Mama artistului a mărturisit că nu a fost de acord cu muzica fiului ei şi că regretă acest lucru. „Nu! De ce să te mint, nu am fost. Și imi reproșez. Pentru că era un grup de copii extraordinar. Unii au murit, cu alții nu am mai ținut legătura”, a spus ea.

Ana Pascu recunoscut că nu trece nici măcar o zi fără să plângă după fiul ei şi fără să se întrebe „de ce?”.

„Nu! Nici măcar nu pot să accept acest „de ce” și nu am cum să mi-l explic. Încerc să nu mă mai gândesc, încerc, pentru că simt că mă îmbolnăvesc, simt că se rupe pieptul. Trebuie să îți mărturisesc ceva, nu există zi lăsată de Dumnezeu, fără ca, atunci când pun capul pe pernă, să nu lăcrimez. În rest, mă abțin foarte bine, controlez foarte bine, scrima te învață cum să ascunzi o durere, însă asta m-a depășit total. Nu am înțeles de ce trebuia să întâmple așa ceva, nu am înțeles cum s-a întâmplat, nu știu aproape nimic din tot episodul ăsta, decât atât, cât am stat la capul lui. Însă am tras o concluzie, oamenii, atunci când nu au o problemă deasupra capului lor, nu au milă. Mila a devenit foarte rar întâlnită… Am simțit și atunci această aroganță, lipsa asta de milă de care vorbesc”.

„De 6 ani nu am mai mers nici măcar la un spectacol. E nedrept ca eu să mă distrez şi el să fie acolo”

Părerea mea e că nu… nu am învățat nimic. Au rămas părinții cu traumele, care, fie vorba între noi, astea nu trec cu nimic, poți să ai medicamentele din lume, uite ce e aici pe biroul meu, poți să te mai duci la spectacole, să glumești, să râzi, nu, nu trece, în tine ești rupt. Pe mine, copiii ăștia de aici, de la federație, m-au salvat de depresie și țin să le mulțumesc din suflet. Însă o depresie este și a fost, chiar dacă iau pastile, în fiecare lună cred că mai adaug ceva și tot schimb perna după fiecare seară. E plină de lacrimi. De-asta îmi fac și de lucru, altfel, pur și simplu, înnebunești. Aici e lumea mea, am lucrat 31 de ani ca președinte, unde să mă duc? De șase ani nu am mai mers nici măcar la un spectacol. Nicăieri! Am zis că e nedrept ca eu să mă distrez și el să fie acolo, pe cuvânt. Îmi duc viața mai departe, însă nu cum ar trebui. Am rămas fără vitalitatea pe care am avut-o înainte, simt, mereu, că trebuie să mai fac ceva, însă nu pot, nu pot să-mi scot din minte ce s-a întâmplat. Am vândut și casa, ne-am mutat de acolo, pur și simplu nu aveam cum să intru în camera lui”.

„Alex a plecat cu un avion către Franţa, însă nu a avut ventilaţie. Strigătul nostru nu e auzit. Îmi ajung lacrimile…”

„Eu, de exemplu, nu știu ce s-a întâmplat în avion. Au plecat cu un avion care nu avea nimic. Când am hotărât să-l trimit în Franța, nu mi-au dat voie să trimit un medic, care era pregătit cu tot ce avea nevoie. Eram disperată, sărea haina de pe mine. Când am văzut că Alex avea temperatură 41 mi-am dat seama că e septicemie și le-am zis să facă tot posibilul să plece. Arafat a spus că nu merge nimeni cu avionul, a însoțit o fată, nu știu ce era ea acolo. Nu am reușit să știu ce s-a întâmplat în avion.

Nu a avut ventilație, asta s-a întâmplat, nu a avut tot ce trebuie. M-am gândit ce putea să fie, am discutat cu toți colegii. Asta e o întrebare pe care o port în suflet, am adresat-o și nu-mi răspunde nimeni. Au spus că a murit pe aeroport, în Franța, când era deja trimis un elicopter să-l ducă la spital. În zilele acelea cred că am vorbit câte 10 ore la telefon. Strigătul nostru, al părinților, nu aste auzit, sunt multe întrebări fără răspuns și, din acest motiv, am decis să nu prea vorbesc pe acest subiect, îmi ajung lacrimile. Sunt părinți care s-au dus după copiii lor și, știți cum se spune, nici eu nu mă simt prea bine. Bărbatul meu asta îmi spune, că sunt o luptătoare, însă am obosit cu atâta luptă”.

 

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici