Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult? Mihaela Bilic: „Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate”

Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult? Toamna își intră în drepturi în curând, iar un motiv de bucurie este că putem beneficia de o mulțime de fructe gustoase. Vedetele sunt, de departe, prunele și strugurii, iar Mihaela Bilic ne dezvăluie care la care trebuie să avem mai multă grijă.

28 aug. 2023, 10:11
Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult? Mihaela Bilic: „Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate”
Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult?

Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult? Nutriționistul Mihela Bilic atrage atenția asupra riscului de a ne îngrășa din cauza fructelor, dar și a riscului de a ne „îmbăta” din fructe.

Citește și: Care este alimentul care ar trebui interzis în orice salată! Mihaela Bilic te învață ce să eviți cu orice preț

Strugurii sau prunele, care îngrașă mai mult?

Struguri sau prune?

Ambele sunt fructe de sezon, dulci și parfumate, pe care suntem tentați să le mâncăm pe săturate! Nu se pune problema dacă sunt sănătoase sau nu, ci care îngrașă mai tare.

În funcție de soi, prunele au un aport caloric de 45-70 cal și un aport de zahăr aprox 10g/100g. De reținut că sunt fructe climacterice, care se coc și după ce au fost culese…și cu cat sunt mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

În prune există sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efect laxativ și prebiotic (hrănește flora intestinală din colon). 

Conțin și fibre solubile și insolubile (pectine și celuloză) care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația. La capitolul minerale sunt bogate în potasiu cu rol în hidratare, reglarea tensiunii arteriale și contracția musculară. 

Strugurii sunt campioni la capitolul “dulceață”, au 15-20g zahăr și 80-90 cal/100g. Merită să-i lăudăm pentru conținutul de potasiu, magneziu și calciu, sucul de struguri fiind o băutură recomandată în refacerea după efortul fizic intens la sportivi.

Strugurii negri sunt renumiți pentru aportul de resveratrol, un antioxidant cu efect protector cardiovascular. De reținut că cea mai eficientă formă de resveratrol există în vinul roșu, nu în sucul de struguri! De unde concluzia că un strop de alcool face bine și la inimă și la dispoziție.

Și prunele și strugurii au efect detox și alcalinizant. Sunt cel mai sănătos și echilibrat desert oferit de natură. Însă ca orice desert, se mănâncă cu măsură.

P. S. Zahărul din fructe, adică fructoza, se transformă în alcool prin fermentație. Și asta se întâmplă fie în butoi, fie în ficatul nostru… asta pentru cine nu știe că fructele mâncate în exces îngrașă și fac grăsime pe burtă”, a transmis Mihaela Bilic pe Facebook.