STS face precizări legate de raportarea deceselor COVID, după afirmațiile controversate făcute de Voiculescu

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vine cu precizări legate de raportarea deceselor de COVID, după afirmațiile lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, care au creat revoltă în spațiul public.

17 apr. 2021, 20:57
STS face precizări legate de raportarea deceselor COVID, după afirmațiile controversate făcute de Voiculescu

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) vine cu precizări legate de raportarea deceselor de COVID, după afirmațiile lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, care au creat revoltă în spațiul public.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că există diferențe între decesele raportate de autorități și cele reale și că între datele puse la dispoziție de cele două platforme ale Ministerului Sănătății sunt mari discrepanțe.

Conform STS, cele două aplicații informatice au fost dezvoltate și puse la dispoziția autorităților medicale de către Serviciul de Telecomunicații la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea.

Corona Forms este aplicația care centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma COVID-19.

Fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate, a subliniat STS într-un comunicat de presă.

„Datele oficiale prezentate de autorități, public, prin informările zilnice din bilanț, sunt cele extrase din Corona Forms. Datele sunt introduse în Corona Forms de spitale, laboratoare și direcțiile de sănătate publică și sunt disponibile autorităților medicale. În ceea ce privește înregistrarea deceselor, pe baza datelor medicale obținute de la unitățile spitalicești, direcțiile de sănătate publică analizează și validează fiecare pacient în Corona Forms, ținând cont și de detaliile medicale ale acestora”, se arată în comunicat.

Alerte MS este aplicația care generează statistici în conformitate cu cerințele stabilite de MS. În această platformă, potrivit STS, datele numerice sunt introduse de spitale și laboratoare.

Citiți și Ludovic Orban, după afirmațiile lui Voiculescu privind raportarea eronată a morților de Covid: „Bate câmpii. Cum să spui așa ceva?!”

„STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS). Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS.

STS pune la dispoziția autorităților medicale servicii IT&C, în conformitate cu cerințele operaționale stabilite de acestea, și subliniază încă o dată, că datele din Corona Forms nu pot fi modificate, fiind cele oficiale, comunicate public, în informările zilnice”, se mai arată în comunicat.

Citiți și Vlad Voiculescu, lămuriri despre raportarea eronată a deceselor COVID: „Nu e exclus să fie o diferență de mii de morți între cele două platforme”