STS respinge toate acuzaţiile de fraudă a alegerilor aduse de George Simion. „Zero probleme, zero modificări, sistem 100% funcţional”

STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) a reacționat dur după acuzațiile aduse de George Simion, care spune că instituţia ar fi participat la o acțiune de fraudare a alegerilor electorale de duminică 18 mai 2025.
Filip Stan
21 mai 2025, 15:16
STS respinge toate acuzaţiile de fraudă a alegerilor aduse de George Simion.
STS respinge toate acuzaţiile de fraudă a alegerilor aduse de George Simion. "Zero probleme, zero modificări, sistem 100% funcţional"

STS respinge ferm toate acuzațiile privind presupuse fraude în alegeri și susține că sistemele informatice au funcționat 100%, fără probleme sau întreruperi. Oficialii instituției au precizat că aplicațiile și platformele folosite la alegeri au fost dezvoltate conform cerințelor Autorității Electorale Permanente (AEP) și testate înainte de scrutin. Niciuna dintre aplicații nu a fost modificată față de alegerile anterioare, iar funcționarea lor a fost conformă cu legislația.

De asemenea, STS a ținut să precizeze că informațiile apărute privind o pretinsă indisponibilitate a sistemelor timp de 30 de minute sunt complet false. Pe întreaga durată a votului și la închiderea secțiilor, aplicațiile au fost online, fără erori tehnice.

Potrivit unui comunicat, în sistem sunt înregistrați toți alegătorii care au votat, atât în țară, cât și în diaspora, într-o singură bază de date. Dacă o persoană ar vota de două ori, sistemul generează automat o alertă către Ministerul de Interne, iar mecanismul nu poate fi dezactivat de nimeni din secție.

„Sistemele informatice au avut disponibilitate 100% pe întreaga durată de desfășurare a procesului electoral și pe timpul operațiunilor la închiderea secțiilor. Informațiile apărute referitoare la indisponibilitatea sistemelor informatice pentru 30 de minute sunt incorecte. În sistemul informatic sunt înregistrați toți românii care au votat în străinătate și în țară, în aceeași bază de date.

Dacă un CNP este validat în două secții de votare, indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate, se emite notificare de fraudă în timp real către Ministerul Afacerilor Interne. Acest mecanism este complet automat, imposibil de dezactivat local de către operatori sau alte persoane din secție.

Modalitatea de semnalare/notificare nu a fost modificată la acest proces electoral față de alegerile din anii 2020, 2021 și 2024, respectă legislația și implementarea este conformă cu cerințele operaționale furnizate de AEP pentru dezvoltarea aplicațiilor.  STS nu are atribuții în validarea voturilor sau în procesul decizional electoral, nu modifică și nu poate modifica rezultatele. STS oferă suport tehnic securizat”, a transmis STS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a menţionat că instituția nu are rol în validarea voturilor și nu poate modifica rezultatele alegerilor. Votul în România este exprimat pe hârtie, cu ștampila, iar rezultatele sunt introduse de operatori în sistem, sub supraveghere video. Pozele cu procesele-verbale sunt publicate online, pe site-ul oficial al AEP. Pentru protejarea datelor, STS folosește o rețea blockchain formată din 9 noduri românești și alte 40 europene. Acest sistem asigură trasabilitatea completă și imposibilitatea modificării rezultatelor, garantând integritatea tuturor informațiilor transmise. Aplicația folosită în secții pentru verificarea dreptului de vot nu face poze actelor și nu salvează date. Se scanează doar codul CNP, iar introducerea manuală este permisă doar în situații speciale. Chiar și așa, aceste cazuri sunt înregistrate separat și analizate.

„Chiar și în situația lucrului offline al tabletelor, respectiv lipsa conexiunii la internet, datele sunt preluate în sistem la restabilirea conexiunii, iar mecanismele tehnice semnalează situațiile de posibil vot multiplu și generează o alertă către MAI. Precizăm că la actualul proces electoral, turul II, au fost verificate offline aproximativ 12.000 de CNP-uri, atât în țară, cât și în străinătate, din total. Precizăm că inclusiv în situațiile izolate în care energia electrică a fost întreruptă, toate tabletele au fost accesibile, iar cel mai mic nivel de încărcare al unei tablete la încheierea operațiunilor electorale a fost 80%”, a încheiat STS.

Ce acuzații a adus George Simion

Potrivit documentului înregistrat la CCR Simon a făcut o serie de acuzații grave față de STS:

„Vă învederez și faptul că procesul electoral a fost viciat și prin imixtiuni ale instituțiilor din domeniul securității naționale care, fiind implicate în mod direct în procesul electoral, au profitat de poziția-cheie pe care o dețineau și au manipulat în mod abuziv opțiunile alegătorilor.

Astfel, ca metodă de fraudare a alegerilor, acest lucru a fost posibil pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (în continuare, STS), prin intermediul sistemului informatic utilizat în procesul electoral, responsabil de centralizarea rezultatelor din secțiile de votare.

Acest sistemul gestionat de STS preia electronic datele introduse la nivelul fiecărei secții, iar apoi acestea sunt prelucrate și introduse în baze de date centralizate. Cu toate acestea, prin manipularea internă a sistemului, urmare a unui acces neautorizat (sau autorizat, dar folosit ilegal), cifrele introduse inițial pot fi alterate în favoarea unui candidat, înainte de afișarea rezultatelor finale oficiale.

Mai mult decât atât, având în vedere lipsa totală de transparență a instituției și o conducere practic politică a acesteia, sistemul informatic poate fi plin de vulnerabilități, iar auditarea acestuia – imposibilă, în contextul în care la codul sursă al aplicației nu este permis un acces liber în vederea verificării și asigurării integrității și securității sale.

În plus, dacă acest soft este manipulat anterior votului pentru a produce rezultate distorsionate în anumite condiții specifice (de exemplu, activarea unui script care se declanșează la o anumită oră sau când diferențele sunt mici între candidați), această fraudă ar putea rămâne nedetectată în absența unor verificări independente și minuțioase.

Totodată, într-o zi de alegeri normală, operatorul din secţia de votare ar trebui să scaneze cartea de identitate cu tableta furnizată de STS. Sistemul verifică instantaneu formatul CNP-ului, îl marchează drept „a votat” şi stochează fotografia actului, lăsând o urmă digitală uşor de verificat ulterior.

În anul 2025, informațiile arată, însă, că mai bine de o treime dintre codurile numerice personale au ajuns în baza de date nu prin scanare, ci prin tastare manuală. O asemenea proporţie depăşeşte de câteva ori media obişnuită şi nu poate fi justificată prin tablete defecte sau documente deteriorate.

Introducerea manuală elimină dovada foto şi deschide uşa unui abuz: una sau mai multe persoane cu acces privilegiat la sistem au înscris direct, în rafală, şiruri de CNP-uri plauzibile, fără ca, la nivelul secţiei, membrii biroului să-şi dea seama că înregistrează persoane inexistente. Procesul a avut loc târziu, probabil spre finalul zilei, când graficele publice de prezenţă sunt urmărite doar sporadic, iar inserarea trece neobservată la suprafaţă.

În paralel, aplicaţia STS conţine un mecanism care blochează votul unui alegător de îndată ce acesta s-a prezentat la urnă, indiferent dacă se află în ţară sau în străinătate. Când funcţia este activă, un cetăţean care a votat deja în străinătate nu poate să fie acceptat din nou în România: tableta afişează mesajul „persoana a mai votat”, iar procesul se opreşte.

Or, la scrutinul din 2025 au apărut relatări credibile conform cărora alertele pentru „dublă votare” nu s-au mai declanşat deloc. O asemenea „tăcere” are o singură explicaţie tehnică: parametrul care porneşte controlul a fost dezactivat, iar replicarea bazelor de date între reţeaua externă (străinătate) şi cea internă a fost întârziată voit sau tabletele au fost trecute în mod offline la orele de vârf şi au sincronizat informaţiile abia după ce urnele se închiseseră. Indiferent de variantă, rezultatul este identic – acelaşi CNP poate figura de două ori, generând artificial voturi suplimentare.

Când cele două breşe s-au întâlnit, vulnerabilitatea a devenit masivă. Aplicaţia configurată să nu mai verifice dublarea votului şi o bază de date care acceptă, fără imagini, orice șir de cifre introdus manual au permis fabricarea industrială a voturilor. Într-un interval foarte scurt, chiar şi în ultimele minute ale zilei de votare, un utilizator cu drepturi extinse ar fi putut încărca un fişier uriaş cu CNP-uri inventate sau dublate, suficiente pentru a face să apară circa 1.6 milioane de opţiuni electorale în favoarea unui singur candidat. Cum prezenţa totală s-a apropiat de nouă milioane, acel volum suplimentar – aproape 18% – a fost decisiv pentru răsturnarea rezultatului final.

Or, având în vedere rezultatele turului întâi, din care rezultă un decalaj evident între voturile ce mi-au fost acordate mie și cele acordate lui Nicușor-Daniel Dan, se poate constata o inversare a procentelor în cel de-al doilea tur, lucru care ar fi fost posibil numai urmare a manipulării grosolane a rezultatelor scrutinului.

Precizez că inadvertențele din rezultatele votării, cauzate de frauda grosolană intermediată de sistemul informatic al STS, au fost constatate de experți internaționali în domeniu”.

DailyBusiness
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
Spynews
Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
Bzi.ro
Delia a încins internetul filmându-se în ipostaze sexy! „Ți-ai pus silicoane!“
Fanatik.ro
Fructul care e în pericol să dispară. Românii îl adoră și abia așteaptă promoțiile de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă de scăpare. Anunțul venit chiar azi: Trebuie să treacă la următorul nivel
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
DailyBusiness
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
Adevarul
Un jurnalist britanic a petrecut noaptea alegerilor cu „populiștii învinși ai României”. Cum l-a perceput pe George Simion
wowbiz.ro
Gigi Becali, interviu tăios după acuzațiile lui George Simion. Mesajele secrete pe care cei doi și le-au transmis în privat: "Îl iert, dar nu am ce discuta cu un om ca ăsta"
Spynews
O româncă a fost dată dispărută în Toscana! Mașina Denisei a fost găsită abandonată | FOTO
Spynews
”Rămâi surd la insulte”. Jador, mesaj cu subînțeles după ce s-a confirmat că a condus drogat
Evz.ro
O nouă manipulare face victime. Anunț oficial de la MAI
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
kanald.ro
Tinerii între 11 și 26 de ani se pot vaccina gratuit împotriva HPV. Legea a fost adoptată de Parlament
Cancan.ro
DOLIU în lumea filmului! Celebrul actor a murit în somn
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Nu se opresc problemele pentru Călin Georgescu. Parchetul General dă decizia finală. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta campioană e însărcinată! Vedeta Survivor s-a afișat cu iubitul
stirilekanald.ro
Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
Mioara Velicu și Steliana Sima au primit distincții de la Ilie Bolojan. Cum au reacționat când au fost sunate chiar de președintele interimar: ”Eu am rămas încremenită. Am zis că cine știe cine își bate joc de mine” / EXCLUSIV
MediaFlux
Lista scurtă de premieri a lui Nicușor Dan. Se caută cea mai bună variantă și un semn de la PSD
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mega-fraudă imobiliară în Ploiești: 14 persoane și firme, trimise în judecată pentru înșelăciune de aproape 9 milioane de euro