STS va scana cărţile de identitate la următoarele alegeri

Cărţile de identitate vor fi scanate cu echipamente achiziţionate deja de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru a elimina votul multiplu şi turismul electoral, a declarat, la Europa FM, preşedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu.

23 apr. 2015, 13:36
STS va scana cărţile de identitate la următoarele alegeri

Mihai Voicu a explicat că STS a testat deja scanerele încă de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, dacă și Camera Deputaților votează această modificare a legii, aprobată deja de Senat.

Pe de altă parte, parlamentarii vor vota, până la sfârșitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondență.

Deputatul Mihai Voicu spune că românii aflați în străinătate care vor să voteze astfel vor trebui să se preînregistreze la Autoritatea Electorală, după care vor primi acasă buletinul de vot ți o declarație pe proprie răspundere.

Până în acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi alectorale, iar ele vor intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaților în următoarele săptămâni.

Astfel, președintele Klaus Iohannis le va putea promulga până în luna iunie, iar următoarele alegeri locale și generale, care vor avea loc în 2016, ar putea fi organizate după noi reglementări.

Printre altele, senatorii au stabilit că parlamentarii vor fi aleși din nou pe listele propuse de partide, iar candidații nu mai au voie să împartă niciun fel de produs alegătorilor.