LA UN PAS DE MOARTE. Student din Iaşi plimbat între spitale şi tratat cu orez până a făcut PERITONITĂ

Un student al Universităţii "Al.I. Cuza" era cât pe ce să devină un nou "domn Lăzărescu": şi-a început ziua acuzând dureri abdominale şi a terminat-o la spital, în stare gravă, operat de peritonită. Totul pentru că, timp de o zi întreagă petrecută dintr-un spital în altul, nimeni nu a putut să îi pună un diagnostic banal: apendicită. Şi asta după ce unul dintre doctorii care l-au consultat i-a recomandat acestuia să se ducă acasă şi să mănânce "orez fiert", pentru a contracara diareea. A ajuns astfel în situaţia dramatică de a face peritonită în timp ce era plimbat de la un spital la altul, unde i se dădeau tot felul de diagnostice fără legătură cu apendicita. Ba chiar, deşi îndoit de durere, la unul dintre medici, acesta nici măcar nu l-a invitat să ia loc pe scaun.

29 ian. 2016, 11:11
LA UN PAS DE MOARTE. Student din Iaşi plimbat între spitale şi tratat cu orez până a făcut PERITONITĂ

Marian Aniţei, student în anul I la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, s-a simţit în cursul zilei de miercuri rău şi a sunat-o întâi pe verişoara sa, Gabriela Arnăutu, studentă mai mare, în anul al III-lea, la Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, scrie ziaruldeiasi.ro.

Citeşte şi SCANDAL la Maternitatea din Târgu Jiu. O femeie a pierdut bebeluşul

Simptomele lui Marian de dimineaţă erau o stare de greaţă continuă, vomând des, cu dureri abdominale în partea dreapta jos a abdomenului, şi o diaree acută. Văzând că durerile se accentuau, vara sa a sunat la numărul unic de urgenţe în jurul orei 10.30, însă i s-a transmis că nu există nicio maşină disponibilă pentru intervenţie. Până aproape de ora 13, aceştia au tot aşteptat şi au sunat la 112 pentru a vedea dacă există posibilitatea ca o ambulanţă cu medic să vină să îl preia pe Marian.

„Iniţial, la ora 10.30 dimineaţă am sunat la 112, că nu mai putea să se ridice din pat. Am sunat la ambulanţă, m-a amânat o jumătate de oră, apoi încă o jumătate de oră… Nici până la ora 13 la amiază nu s-a prezentat la noi. La 13.30 m-au sunat să mă întrebe dacă mai este nevoie de maşină, iar atunci noi eram deja la Boli Infecţioase”, a spus Gabriela Arnăutu.

Trei ore pentru o ambulanţă

În momentul în care au văzut că o ambulanţă nu va ajunge în Copou, la căminul C10, din Complexul Codrescu al UAIC, cei doi au luat un taxi pentru a ajunge la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Spiridon”. Acolo, în urma unei consultaţii, Gabriela Arnăutu susţine că tinerii au fost trimişi către Spitalul de Boli Infecţioase, existând suspiciunea că Marian ar suferi o toxiinfecţie alimentară.

„La Urgenţe, domnul doctor de acolo nici măcar nu a aşezat pacientul pe un scaun. A stat în picioare, faţă în faţă, l-a întrebat dacă a vomitat şi dacă a avut diaree, Marian a răspuns că da, şi domnul doctor ne-a trimis la Infecţioase, că, a zis, «nu e problema noastră». Am insistat să îi spun că are dureri în partea dreaptă, că îl poate palpa să vadă dacă este cumva vorba de o apendicită”, a spus tânăra.
Medicul însă nu s-a lăsat înduplecat. La Boli Infecţioase, doctorul de gardă care l-a consultat pe Marian i-a prescris Furazolidon şi Smecta, pentru diaree, şi i-a recomandat să se interneze, dar numai pentru investigaţii mai detaliate.

„I-a dat Smecta când Marian avea apendicită, care a şi pocnit până la urmă şi a dat în peritonită. Normal că am refuzat internarea: de ce să stăm la Boli Infecţioase să luăm Furazolidon şi Smecta, când avea nevoie de un consult de apendicită, să vedem în ce stare e apendicele? Medicul mi-a spus, dacă tot mergem acasă, să îi fac orez fiert, ca să îi treacă burta”, a spus studenta.

De la Spitalul de Boli Infecţioase, tinerii s-au întors în Copou, la cămin, unde Mihai a mâncat orez fiert şi a luat pastilele. Dar, după o oră, degetele de la mâini au început să i se învineţească.
„Ne-am gândit şi noi că poate fi vorba de o apendicită. Când am văzut că se simte tot rău, am sunat noi

la ambulanţă, şi a venit un echipaj de la SMURD. Ne-au spus că a fost o zi încărcată şi că le-a fost foarte greu să găsească maşini”, a declarat Roxana Grecu, şeful complexului Codrescu.
În jurul orei 15.30, ambulanţa SMURD l-a preluat pe pacient şi l-a transportat din nou la Urgenţe, la „Sfântul Spiridon”.

Citeşte şi STUDENT înjunghiat la o petrecere. Agresorul a fost reţinut

„Acolo a stat vai de capul lui până la ora 19, pe un scaun amărât la urgenţe, până când i-au făcut toate investigaţiile. Abia la şapte s-a întâmplat asta: era mort de oboseală, i se învineţiseră degetele, iar abia la ora 22 seara a fost operat, iar medicul ne-a spus că avea peritonită locală. S-a rezolvat, sperăm acum să fie o recuperare OK”, a declarat Gabriela Arnăutu.

Vina o poartă sistemul

Urmărind la nivel instituţional firul desfăşurării evenimentului, se poate observa că Marian a ajuns în starea avansată a apendicitei în urma unei slăbiciuni generale a sistemului medical. Apropiaţi ai băiatului povestesc că doctorii i-au explicat, după operaţie, că peritonita putea să fi apărut în timp ce aştepta pe holurile spitalului. În dimineaţa zilei de miercuri, ca în majoritatea zilelor, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi au precizat că nu a existat nicio maşină la ora dimineţii care să-l preia pe pacient.

„Este un lucru care se întâmplă aproape zi de zi, nu este o noutate. Resursele noastre sunt limitate. Vorbim de un serviciu complementar, şi nu întotdeauna există o maşină liberă, cu echipaj, pentru a prelua un pacient. Din păcate, în ultima perioadă nu mai există varianta zilelor sau nopţilor uşoare. Vă vorbeşte un urgentist din anii ’90 şi până în prezent. Este din ce în ce mai dificil, resursele noastre ar trebui dublate ca să încerci pe cât posibil să faci faţă valurilor de solicitări. Resursele scad, maşinile se casează, însă în 2015 nu am primit nicio maşină nouă. Şi, la cum se preconizează, nu vom primi nici în 2016″, a declarat Nicolai Pralea, asistent medical principal al SAJ şi purtător de cuvânt.

Acesta a precizat că multe dintre ambulanţe rămân blocate cu pacienţi care sunt plimbaţi de la o clinică la alta sau de la un spital la altul, şi că o eventuală construire a unui Spital Regional de Urgenţe ar uşura munca pe care ar face-o ambulanţele, care s-ar ocupa doar de aducerea pacienţilor bolnavi, şi nu de transferul lor prin Iaşi, când se pierd ore întregi.

„Nu puţine sunt cazurile în care plimbi un pacient la trei-patru spitale şi aloci pentru asta două-trei ore. Vă dau exemplu din familia mea, oricare ar fi, o rudă sau alta, în momentul în care i se spune de la dispecerat că nu are resursa necesară, ori vin eu cu maşina mea dacă sunt liber, acasă, ori ia un taxi şi se duce la urgenţe şi este salvat. Pentru că, din păcate, nu avem 2.000 de ambulanţe să intervenim cum am dori”, a adăugat acesta.

Operat la 12 ore de la primul apel

Conform reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon”, pacientul figurează oficial ca fiind internat imediat după ce a fost adus, la ora 15.45, de către echipajul SMURD.
„În cadrul UPU s-a prezentat la ora 15.45 când a fost adus de un echipaj SMURD. I s-au făcut analize şi ecografie, iar mai apoi a fost operat. Intervalul de aşteptare de câteva ore este normal, pentru că erau necesare analizele pentru stabilirea diagnosticului. Nu putea fi operat fără să se ştie exact care este diagnosticul”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.