Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti nu vor mai susţine lucrarea de licenţă

Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti vor obţine eliberarea diplomei de licenţă doar în urma unui test grilă, renunţându-se la elaborarea unei lucrării. Măsura este urmare a unui ordin semnat de Mircea Dumitru, care prevede posibilitatea eliminării uneia dintre probe.

20 ian. 2017, 13:08
Studenţii de la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti nu vor mai susţine lucrarea de licenţă

„Examenul de licenţă/diploma constă din 1-2 probe, stabilite de către Senatul universitar, după cum urmează: proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate; proba de prezentare şi susţinere a lucrării de licenţă/proiectului de diplomă. Metodologia proprie a fiecărei instituţii de învăţământ superior acreditate va preciza, în funcţie de specificul fiecărui program, numărul probelor şi modul de susţinere a acestora (oral, scris, proba practică)”, prevede articolul 13 din Ordinul nr. 6125 /2016 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, semnat de Mircea Dumitru, fost ministru al Educaţiei, pe data de 22 decembrie 2016. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 ianuarie.

Anterior, legea educaţiei prevedea ca examenul de licenţă să fie format din două probe: evaluarea cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate şi prezentarea şi susţinerea lucrării de licenţă.

Potrivit modificării, facultăţilor le este permis să decidă dacă, pentru obţinerea diplomei de licenţă, menţin ambele probe, testul grilă şi susţinerea unei lucrări, sau dacă elimină una dintre probe.

Senatul Facultăţii de Drept din Cadrul Universităţii Bucureşti a decis ca studenţii să obţină diploma doar în urma unui test grilă, fiind eliminată elaborarea şi susţinerea unei lucrări.

„Nu este o măsură nouă. În anul 2007, Facultatea de Drept a luat aceeaşi măsură, iar în 2011, după publicarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, s-a revenit la susţinearea ambelor probe, examenul de evaluare a cunostintelor şi prezentarea lucrării de licenţă. Am luat această decizie, pe de o parte din cauza fenomenului vânzărilor de licenţe. La o simplă căutare pe internet puteţi găsi lucrări de licenţă de cumpărat din orice domeniu. Aceste lucrări sunt redactate de altcineva decât studentul care urmează să o susţină şi este foarte greu de verificat acest lucru. A doua chestiune este legată de problema plagiatelor. Cumpărarea unui soft antiplagiat nu este ieftin şi trebuie unul care are o bază de date impresinantă pentru depistarea eventualelor pasaje plagiate. Toţi studenţii din Consiliul facultăţii au votat pentru eliminarea susţinetii lucrării de licenţă”, a declarat Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, potrivit Mediafax.

Specialiştii în drept susţin că generaţiile sunt tot mai slab pregătite.

„E foarte trist unde s-a ajuns. Lucrările de licenţă sunt cumpărate sau plagiate iar testele grilă pregătesc studentţii doar petnru a memora codurile, nu şi pentru a gândi dreptul. Aceasta se întâmplă din cauza numărului prea mare de studenţi acceptaţi de facultăţi, care văd învăţământul ca un fel de afacere. Generaţiile sunt din ce în ce mai slabe. Eu cred că trebuie să avem o soluţie mixtă: şi examinarea cunoştinţelor studentului, şi muncă de cercetare. Normal e ca un licenţiat să stie drept, dar să şi raţioneze corect şi să scrie corect din punct de vedere gramatical”, a explicat judecătorul Cristi Danileţ.

Reprezentantul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că măsura poate duce la scăderea calităţii învăţământului universitar.

„Nu cred că este cea mai potrivită soluţie. În aceste condiţii se poate deschide o cutie a Pandorei. Există riscul ca multe universităţi să renunţe la lucrarea de licenţă şi examenul să fie dat doar printr-un test grilă care este foarte uşor. Este o decizie periculoasă care poate duce la scăderea calităţii învăţământului universitar. Ştim că există probleme reale legate de plagiat, dar nu cred că soluţia este eliminarea unui examen atât de important. Am susţinut publicarea lucrărilor de licenţă pe o platforma online”, a declarat Vlad Cherecheş, preşedintele ANOSR.