Studenţii de la medicină cer garanţii pentru rezidenţiat până în ziua votului moţiunii de cenzură

Publicat: Vineri, 04 Octombrie 2019 22:39 // Actualizat: Vineri, 04 Octombrie 2019 22:39 // Sursa: romaniatv.net

Studenţii de la medicină sunt nemulţumiţi de amânarea examenului de rezidenţiat din acest an. Peste 8.000 de studenţi la medicină, farmacie şi medicină dentară solicită o soluţie clară şi finală în perioada imediat următoare, până la votul cu privire la moţiunea de cenzură.

"Dorim să ne exprimăm nemulţumirea cu privire la amânarea datei acestui examen extrem de important pentru peste 8.000 de absolvenţi din domeniul sănătăţii (medicină, farmacie şi medicină dentară). Amânarea datei şi a publicării procedurii de înscriere, a locurilor şi posturilor de concurs afectează planurile tuturor absolvenţilor care se pregătesc intens pentru examenul necesar integrării lor în piaţa muncii din România. În situaţia actuală, aceştia vor rămâne pentru o perioadă îndelungată fără posibilitatea de a se angaja, cu insecuritatea planurilor făcute în perioada următoare şi cu o incertitudine din partea sistemului în care s-au hotărât să rămână şi să profeseze, mai ales în contextul în care toţi terţii angrenaţi caută soluţii pentru încurajarea personalului din sistemul de sănătate de a rămâne în ţară", se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România (FASFR) şi Federaţia Studenţilor în Medicină Dentară din România (FSMDR).

Data anunţată neoficial pentru susţinerea examenului de rezidenţiat, 8 decembrie, rămâne incertă şi nu există nicio garanţie că nu va suferi amânări suplimentare, atrag atenţia reprezentanţii studenţilor, apreciind că această situaţie a devenit "subiectul unei dispute politice, aparent fără soluţionare", după declaraţiile făcute de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis.

"Săptămâna următoare va avea loc votul pentru o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. În urma votului moţiunii de cenzură, indiferent de rezultatul acesteia, va exista o perioadă de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situaţia examenului de rezidenţiat. Ne menţinem în continuare neutralitatea politică şi dorinţa de a rămâne în afara oricărei discuţii politice, însă solicităm Guvernului României să înţeleagă importanţa soluţionării de urgenţă a acestei probleme, până în ziua votului moţiunii, pentru a nu risca o amânare ulterioară, în urma căreia ar avea de pierdut studenţii, pacienţii şi întregul sistem sanitar", se menţionează în comunicat.

Organizaţiile de studenţi de la medicină solicită, până în ziua moţiunii de cenzură, un document oficial din partea Guvernului, acceptat şi asumat de toate instituţiile statului implicate, precum Administraţia Prezidenţială, Ministerele Educaţiei Naţionale şi Sănătăţii, Parlament, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi Colegiul Farmaciştilor, prin care data de 8 decembrie să devină o certitudine, care să nu poată suferi o amânare ulterioară, indiferent de rezultatul moţiunii de cenzură.

"Viitorii tineri medici, farmacişti şi medici stomatologi ai României merită să primească respectul cuvenit pentru a susţine examenul de rezidenţiat în condiţii optime şi în termenele legale respectate, fără a deveni victimele neînţelegerii instituţiilor statului român şi fără a risca să întâmpine probleme şi mai mari, dacă nu există o clarificare până în ziua moţiunii de cenzură.

Facem un apel la organizaţiile studenţeşti şi de tineret din România, la instituţiile statului şi la Universităţi să ne susţină în acest demers şi să se alăture solicitării noastre de a îmbunătăţi calitatea serviciilor de sănătate româneşti prin asigurarea unui mediu propice pentru tinerii medici şi farmacişti de a-şi construi o carieră în România", se mai arată în comunicat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
examen rezidentiat examen rezidentiat amanat studenţi medicină
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
1
EUR
4.7537
RON
17 Oct
noapte 8 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H