Studenții străini plătesc mii de euro pentru a învăța la o Universitate din România

30 10. 2022, 12:41

Țara noastră devine tot mai atractivă pentru tinerii din alte țări, care vin și studiază la noi și își doresc să rămână aici și după terminarea cursurilor. Cei mai mulți vin din Asia și Africa. Asrfel, România nu mai este doar exportator de forță de muncă, ci și mediu de învățământ pentru mulți străini, aproximativ 400 de studenți din alte țări alegând să plătească taxe de mii de euro pe an la o Universitate din țară.

La Universitatea Maritimă din Constanța s-au înscris străini care vor să ajungă ofițeri și să obșină cetățenia română, ca apoi să plece pe mare prin diverse firme din România. Beneficiile absolvenților de la această Universitate sunt destul de clare, un ofițer putând avea un salariu de 2.500 de euro pe lună.

Citește și: Olimpic la matematică şi admis la o universitate pariziană, un elev din Gorj are nevoie de ajutor financiar. Părinții și-au vândut deja vitele și utilajele agricole pentru a-și susține copilul, dar nu e de ajuns

Cererea pe piață este foarte mare, aceștia putând să se angajeze imediat după absolvirea studiilor. Foarte mulți dintre studenții care au ales această cale vin din Irak, Banghadesh, India, Nigeria și Egipt.

„Să studiezi într-o țară din Uniunea Europeană este mai bine, în ciuda faptului că în Irak este gratuit. Aici trebuie să plătesc, dar este mai bine. Pentru moment îmi place mult să stau în România”, a spus Adel Aladnan, un student din Irak, pentru știrileprotv.ro.

„Vreau să devin un ofițer de punte și sper să fiu comandant într-o zi. Cred că o să stau aici, vreau să văd ce poate să îmi ofere România. Prețurile sunt rezonabile și calitatea vieții este mai bună”, a declarat Gaginder Lutra, student din India.

Adeinca Awanatas, o studentă din Nigeria, spune că: „Toate diplomele sunt recunoscute internațional și am zis de ce nu? Am venit aici și, din fericire, totul este bine. Cariera asta se construiește etapă cu etapă, am putut chiar să merg și la bordul navelor și să câștig experiență”.

Prin intermediul acestei colaborări, statul român are și el de câștigat. 80% dintre ofițerii români se întorc între voiaje acasă și lasă banii aici, și la fel fac și jumătate dintre străini.

Citește și: BURSE 2022. Studenții cer bani mai mulţi de la stat în contextul scumpirilor din ultima perioadă