Olimpic la matematică şi admis la o universitate pariziană, un elev din Gorj are nevoie de ajutor financiar. Părinții și-au vândut deja vitele și utilajele agricole pentru a-și susține copilul, dar nu e de ajuns

Un elev din Gorj, olimpic la matematică și admis la o facultate de top din Paris, are nevoie de ajutor financiar pentru a putea începe cursurile la universitatea pariziană. Părinţii lui, oameni simpli de la ţară, şi-au vândut vitele şi utilajele agricole pentru a-şi susţine copilul la studii, dar banii obţinuţi astfel nu îi ajung tânărului decât pentru câteva luni.

23 aug. 2022, 23:28
Olimpic la matematică şi admis la o universitate pariziană, un elev din Gorj are nevoie de ajutor financiar. Părinții și-au vândut deja vitele și utilajele agricole pentru a-și susține copilul, dar nu e de ajuns

Tudor Păișanu a fost olimpic internațional la matematică și a câștigat aur la aproape toate competițiile la care a participat. Vara aceasta a fost admis la Politehnica din Paris, unde va studia matematica de înalt nivel. Lunar, Tudor are de achitat o taxă de studii de 1.000 de euro. Pe lângă această sumă, ar mai avea nevoie de încă pe atât pentru cazarea la cămin și cheltuielile curente, bani pe care părinții nu îi au.

Olimpic la matematică şi admis la o universitate pariziană, un elev din Gorj are nevoie de ajutor financiar

Din păcate, familia mea are o situație materială destul de precară și o să fie nevoie de ajutor pentru a susține facultatea. E vorba de 13.000 de euro pe an pentru living și alte 12.000 pentru școlarizare […] Ceea ce am vrut de mic și anume să fac cercetare în domeniul matematicii. E destul de greu să ajungi la un asemenea nivel, dar am o ambiție așa puternică și dorință de muncă și cred că voi reuși”, spune Tudor pentru Ştirile Pro TV.

Citeste si Mai mulţi bani pentru elevii participanţi la olimpiade. Ministrul Educaţiei anunţă premii majorate pentru premiile pentru olimpicii naţionali

Părinții și-au vândut deja vitele și utilajele agricole pentru a-și susține copilul

Ca să îl ajute, părinții au scos la vânzare un apartament pe care îl au la Filiași. Nu au găsit, însă, așa repede un cumpărător, astfel că au vândut vitele din gospodărie și tractorul pentru a face rost de bani care să acopere primele taxe.

S-a întâmplat că nu am putut să vând în timp util casa, dar sperăm să ne descurcăm. Animale, utilaje cu care lucrez, am renunțat că aș renunța la tot și o să renunț pentru copil […] Tot timpul, la toate întrecerile a făcut față cu brio chiar. Am încredere că poate că altfel nu aș fi riscat totul, mai am un copil, dar sper că va fi bine”, spune Marian Păişanu, tatăl tânărului.

Pentru început, Tudor are nevoie urgent de un laptop, care costă și el câteva sute de euro. Părinții tânărului au cerut sprijin până acum la sute de companii sau asociații, dar, deocamdată, doar o singură fundație din București a început o campanie de strângere de fonduri.

Citeste si Elevi olimpici cazaţi în condiţii mizere la Piteşti, Craiova şi Timişoara: Camere murdare, bai şi toalete cu probleme, apă caldă cu porţia. / Reacţia ministrului Educaţiei în scandalul privind bătaia de joc de la olimpiade