STUDIU: 2015, anul în care 11 mii de locuinţe au fost finalizate în Bucureşti

Anul 2015 se prefigurează a fi cel mai bun pentru piața rezidențială bucureșteană, numărul locuințelor care se vor finaliza în Capitală și împrejurimi urmând să urce la peste 11.000 de unități.

20 oct. 2015, 10:59
STUDIU: 2015, anul în care 11 mii de locuinţe au fost finalizate în Bucureşti

Achiziția unei locuințe este, în prezent, de peste trei ori mai facilă decât în perioada de boom economic, conform studiului Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piața rezidențială după primele trei trimestre din 2015.

Astfel, ținând cont de prețurile pe metru pătrat, salariul mediu net și cursul de schimb leu/euro, în prezent este necesară o perioadă de aproximativ 10,8 ani pentru achiziția unui apartament nou cu două camere și o suprafață de 50 de metri pătrați utili, comparativ cu 32,8 ani în 2008, scrie Agerpres.

Rata anuală de absorbție a noilor locuințe dezvoltate este una ridicată, de peste 70%, noile proiecte fiind mult mai bine adaptate cererii actuale. Consultanții companiei imobiliare estimează că stocul de locuințe nevândute din București și împrejurimi se va ridica la finalul acestui an la aproximativ 14.000 de unități, circa 60% fiind la vânzare pentru o perioadă mai mare de doi ani. În funcție de strategia de vânzări, aceste locuințe vor putea fi absorbite în timp.

Citeşte şi S-au construit mai multe locuinţe în primul semestru din 2015 decât în 2014

Zona de sud a rămas pe primul loc din punct de vedere al numărului de unități finalizate, dar a scăzut ca pondere, zonele de est și de nord ale Bucureștiului înregistrând creșteri în acest an. De asemenea, proiectele adresate segmentului middle și upper middle au crescut ca pondere din punct de vedere al numărului de unități finalizate, pe fondul stabilizării prețurilor și al revenirii încrederii în piața rezidențială.