Studiu al Institutului Naţional de Statistică: Bacalaureatul ratat „se propagă la nivelul societăţii şi economiei naţionale”

În ultimii ani, sistemul de educaţie din România s-a confruntat cu un fenomen nefavorabil: scăderea ratei de succes la examenul de bacalaureat. Asta scrie Institutul Național de Statistică în lucrarea: ”Femeile și bărbații – parteneriat de muncă și viață”. Specialiștii atrag atenția că efectele acestui fenomen se resimt deja în societate și în economie, cu efecte pe piața muncii.

28 feb. 2019, 08:11
Studiu al Institutului Naţional de Statistică: Bacalaureatul ratat „se propagă la nivelul societăţii şi economiei naţionale”

Autorii raportulului susțin că, la nivel individual, fenomenul de eșec la bacalaureat are influențe asupra elevilor aflați în această situație, scrie edupedu.ro. Fenomenul de eșec la bacalaureat se propagă la nivelul societăţii şi economiei naţionale, prin impactul pe care îl are asupra pieţei forţei de muncă, susțin autorii raportului. Însă INS nu oferă detalii despre acest impact.

În susținerea acestor afirmații, autorii raportului citat prezintă faptul că în anul şcolar 2016-2017, doar 61,6% din totalul elevilor care au promovat anii terminali de liceu (clasele a XII-a şi a XIII-a) în acel an au reuşit să obţină diploma de bacalaureat.

Citeşte şi Titularizare 2019. Lista posturilor disponibile pentru titularizare în fiecare judeţ a fost publicată pe EDU.RO

Situaţia este diferită pe sexe, în sensul că rata de succes la examenul de bacalaureat este mai ridicată în cazul fetelor (68,9%), comparativ cu cea a băieţilor (53,7%).

Nivelul scăzut al ratei de succes este influenţat şi de faptul că un număr mare dintre elevii care absolvă liceul nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat, în anul absolvirii.

Pentru absolvenţii anului şcolar 2016-2017, ponderea elevilor care au reuşit să obţină diploma de bacalaureat, în totalul celor care s-au prezentat, a fost de 77,6%. În învăţământul profesional şi în cel postliceal ratele de succes sunt ridicate (95,4% – fete, respectiv 87,1% – băieți), diferenţe mai mari pe sexe înregistrându-se doar în postliceal (8,8 puncte procentuale, în favoarea fetelor), potrivit raportului INS.