STUDIU: Care sunt ţările cu cea mai cenzurată presă din lume

Eritreea și Coreea de Nord se află pe primele două poziții ale clasamentului țărilor cu cea mai cenzurată presă din lume, relevă un studiu realizat de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ, cu sediul la New York), transmite marți DPA.
Alina Costache
21 apr. 2015, 16:04
STUDIU: Care sunt ţările cu cea mai cenzurată presă din lume

Arabia Saudită, Etiopia, Azerbaidjan, Vietnam, Iran, China, Myanmar și Cuba completează primele zece poziții ale acestui clasament negativ caracterizat de hărțuirea jurnaliștilor și cenzura internetului, potrivit Agerpres.

Studiul, care face parte dintr-un raport pe 2014 ce va fi publicat integral pe 27 aprilie, ia în calcul mai multe criterii, printre care absența presei private sau independente, blocarea website-urilor, restricții asupra înregistrării electronice de către jurnaliști, restricții asupra libertății de mișcare a jurnaliștilor, bruierea transmisiunilor posturilor străine de radio și TV și blocarea corespondenților de presă străini.

În Eritreea, mulți jurnaliști au părăsit țara din cauza riscului de a fi încarcerați. Cel puțin 23 de jurnaliști sunt în detenție fără a fi fost puși sub acuzare, relevă raportul CPJ.

Potrivit acestuia, la Phenian, regimul condus de Kim Jong-un practică pe scară largă limitarea accesului la internet și controlul asupra producerii și a diseminării tuturor relatărilor de presă din țară. Articolul 53 al constituției nord-coreene prevede libertatea presei, dar cu un birou al agenției Associated Press localizat în sediul de la Phenian al Agenției centrale de presă nord-coreene (KCNA) și cu un mic corp de presă străin din țări cu aceleași orientări politice accesul la surse de știri independente este extrem de limitat. Conținutul aproape integral al celor 12 principale ziare și 20 de periodice din Coreea de Nord se concentrează pe declarațiile și activitățile conducerii politice a țării.

În Azerbaidjan, unde președintele Ilham Aliev se află la putere din octombrie 2003, principala sursă de informație este reprezentată de posturile de radio, care sunt deținute și controlate de stat sau de apropiați ai administrației de stat. Posturile străine sunt îngrădite sau semnalul lor prin satelit este bruiat. Site-urile de știri și social media sunt blocate în mod arbitrar, iar cel puțin 10 jurnaliști și bloggeri, printre care reputata jurnalistă Khadija Ismailova, se află în închisorile azere. Mai mulți jurnaliști critici la adresa guvernului au părăsit țara în 2014, iar cei care au rămas sunt ținta atacurilor și a hărțuirilor, nu au voie să călătorească sau sunt inculpați pe baza unor acuzații fabricate, mai menționează CPJ.

Studiul mai relevă că în Vietnam, unde premierul Nguyen Tan Dung este la putere din 2006, guvernul nu permite tipărirea vreunei publicații private sau posturi de radio și TV private. Bloggerii independenți care relatează despre chestiuni sensibile se confruntă cu persecuții sub forma atacurilor pe stradă, arestărilor arbitrare și sentințelor la închisoare grea pentru acuzații de ”acțiuni contra statului”.

În 2014, cel puțin 16 jurnaliști erau întemnițați în Vietnam. Autoritățile vietnameze blochează accesul la website-uri critice la adresa guvernului, printre care blogul Danlambao, care scrie despre politică, drepturile omului și disputele cu China. În septembrie 2013, o nouă lege a extins cenzura la platformele social media, considerându-se ilegală postarea oricărui material, inclusiv articole din presa străină, considerate că „se opun statului” sau ”fac rău securității naționale”.

Pentru mai mult de un deceniu, China s-a aflat printre cele trei țări cu cei mai mulți jurnaliști încarcerați din lume. Documentul 9, un raport secret datat din 22 aprilie 2014, din care au apărut fragmente în mediul online și în presa internațională, a inclus dispoziția de a „combate șapte pericole politice” și a respins conceptul de ”valori universale” și promovarea ”viziunii Occidentului despre media”. La finalul lui noiembrie 2014, Xu Xiao, poet și jurnalist la revista Caixin, a fost arestat sub bănuiala de ”periclitare a securității naționale” — menționează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Interdicție la plata cu cardul. Devine ilegal să folosește cardurile la achiziții. Va fi lege națională
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Amenzi de circulație care se pot plăti pe jumătate din 2025. Care e singura condiție
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică