STUDIU: Cercetătorii au descoperit microfosile vechi de miliarde de ani

Cercetători britanici au anunțat descoperirea de micro-organisme fosile, care ar putea avea o vechime de între 3,77 și 4,29 miliarde de ani, ceea ce ar însemna că sunt cea mai veche dovadă de viață de pe Terra, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.
Alina Costache
01 mart. 2017, 18:52
STUDIU: Cercetătorii au descoperit microfosile vechi de miliarde de ani

Cercetătorii au descoperit aceste microfosile în straturile de cuarț din situl arheologic de la Nuvvuagittuq, la nord-est de Québec (Canada).
„Grație imaginilor laser ale eșantioanelor prelevate, am putut să identificăm microfosile care sunt cele mai vechi din lume”, a declarat Matthew Dodd, de la UCL (University College London), într-un videoclip postat pe site-ul revistei Nature.

Microfosilele descoperite sunt similare cu bacteriile care se dezvoltă astăzi în jurul orificiilor hidrotermale de pe fundul marin și pot reprezenta cea mai veche dovadă cunoscută a vieții pe Pământ.

Fosilele de pe țărmul Golfului Hudson din nordul Quebecului, în apropiere de Insulele Nastapoka, acreditează ipoteza că izvoarele hidrotermale pot să fi fost leagănul vieții de pe Pământ la un timp relativ scurt după ce planeta s-a format, au spus cercetătorii.

De asemenea, aceștia cred că planeta vecină cu Pământul, Marte, a avut la acel moment oceane, de mult dispărute, care ar fi putut oferi condiții similare care să conducă la apariția vieții.

Filamente mici și tuburi compuse dintr-o formă de oxid de fier, sau rugină, formate de microbi, s-au găsit încastrate în straturi de cuarț. Experții au determinat vechimea lor la între 3,77 și 4,28 de miliarde de ani.

Cercetătorii și-au exprimat încrederea că fosilele din nord-estul Canadei au fost formate de organisme, spunând că nu este plauzibilă nicio explicație non-biologică.

Microbi primordiali precum cei descriși în acest studiu au pus în mișcare marșul evolutiv ce a dus la o viață complexă și, în cele din urmă, la apariția oamenilor în urmă cu 200.000 de ani, scrie Reuters.

„A înțelege cum și când a început viața pe Pământ ajută la găsirea unor răspunsuri la întrebările care se pun de multă vreme : De unde venim? Există viață în altă parte în univers?” a declarat Matthew Dodd.

Oamenii de știință au spus că structura microbilor primordiali semăna foarte mult cu cea a bacteriilor moderne care trăiesc în apropierea izvoarelor hidrotermale bogate în fier. Ei cred că, la fel ca omologii lor moderni, acei microbi devorau fier.

Descoperirea este importantă pentru originea și evoluția vieții, a subliniat cercetătorul Dominic Papineau, de la aceeași universitate. Aceasta arată că viața microbiană s-a diversificat în microbi specializați foarte devreme în istoria Pământului. De asemenea, din punct de vedere evolutiv arată că unii microbi nu s-au schimbat în mod semnificativ „de la primele momente ale formării Pământului”.

Terra s-a format în urmă cu aproximativ 4.5 miliarde de ani și oceanele au apărut în urmă cu aproximativ 4,4 miliarde de ani. În cazul în care aceste fosile sunt într-adevăr vechi de 4,28 miliarde de ani, aceasta ar sugera „o apariție aproape instantanee a vieții” după formarea oceanelor, a remarcat Dodd.

Aceste fosile par a fi mai vechi decât oricare alte dovezi ale vieții descoperite anterior. De exemplu, alți oameni de știință au descris anul trecut covorașe microbiene fosilizate vechi de 3,7 miliarde de ani, numite stromatolite, din Groenlanda.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Hârtia igienică, un pericol înșelător. Ce boli poate aduce
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile