Studiu Cochrane: Țigările electronice, o alternativă eficientă la fumat

Profesor la Oxford: Dovezi cu grad ridicat de certitudine privind eficacitatea țigărilor electronice în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat în comparație cu terapiile tradiționale.
Alina Costache
19 ian. 2023, 11:27
Studiu Cochrane: Țigările electronice, o alternativă eficientă la fumat

Vaparea sau utilizarea țigărilor electronice s-a dovedit a fi mult mai eficientă în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat, în comparație cu simpla utilizare de plasturi sau gumă cu nicotină, potrivit unui studiu publicat de Cochrane, o organizație internațională non-profit, citat de presa internațională.

Conform unui raport al organizației, intitulat „Utilizarea țigărilor electronice pentru renunțarea la fumat”, există dovezi cu un grad ridicat de certitudine care relevă că, pe o perioadă de șase luni, fumătorii au avut mai multe șanse să se lase de fumat folosind țigări electronice cu nicotină decât folosind terapii de înlocuire a nicotinei. Cea mai recentă analiză Cochrane relevă că țigările electronice cu nicotină înregistrează rate mai ridicate de renunțare la fumat față de țigările electronice fără nicotină, cunoscute și “intervenție care nu pune capăt fumatului”.

Rezultatele studiului Cochrane au arătat, de asemenea, că nu s-au înregistrat dovezi ale unor efecte nocive majore ale țigărilor electronice cu nicotină atunci când sunt folosite ca alternativă la fumat. Cu toate acestea, cea mai lungă perioadă de monitorizare a fost de doi ani, iar numărul de studii a fost redus.

„Țigările electronice au generat o mulțime de neînțelegeri atât în comunitatea de sănătate publică, cât și în presă, de la introducerea lor în urmă cu peste un deceniu. Aceste neînțelegeri îi descurajează pe oameni să folosească țigările electronice ca modalitate de a renunța la fumat. Din fericire, apar din ce în ce mai multe dovezi care oferă mai multă claritate”, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor asociat la Universitatea din Oxford, autor al raportului și editor al Grupului Cochrane pentru Dependența de Tutun.

„Cu sprijinul Cancer Research UK, căutăm noi dovezi în fiecare lună, ca parte a unei analize sistematice continue. Identificăm și aducem laolaltă cele mai solide dovezi din cadrul celor mai pertinente studii științifice disponibile în prezent. Pentru prima dată, această cercetare ne-a oferit dovezi cu grad ridicat de certitudine privind eficacitatea țigărilor electronice în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat în comparație cu terapiile tradiționale de înlocuire a nicotinei, precum plasturii sau guma cu nicotină”, a adăugat Hartmann-Boyce.

Datele analizei Cochrane arătă că, în timp ce 6 din 100 de persoane renunță la fumat prin utilizarea terapiei de substituție a nicotinei, un număr mai mare – între 8 și 12 persoane – ar renunța la fumat prin utilizarea țigărilor electronice, care conțin nicotină.

„Țigările electronice nu ard tutunul și, ca atare, nu expun utilizatorii la același amestec complex de substanțe chimice care provoacă afecțiuni fumătorilor de țigări convenționale. Țigările electronice nu sunt lipsite de riscuri și nu ar trebui să fie folosite de persoanele care nu fumează sau care nu prezintă riscul de a fuma. Dovezile arată că țigările electronice cu nicotină sunt responsabile doar de un procent redus în ceea ce reprezintă riscul de a fuma”, a declarat Nicola Lindson, lector universitar cercetător la Universitatea din Oxford, managing editor al Grupului Cochrane pentru Dependența de Tutun și autor al publicației.

Cercetătorii Cochrane au concluzionat că sunt necesare mai multe dovezi, în special cu privire la efectele noilor țigări electronice cu o mai bună eliberare a nicotinei decât cele anterioare, pentru a ajuta mai multe persoane să renunțe la fumat. Un studiu similar din Statele Unite, realizat de Lancet Respiratory Medicine, a examinat măsura în care sistemele de livrare electronică a nicotinei sau un substitut de țigară fără nicotină influențează expunerea la substanțele toxice asociate consumului de tutun și reducerea consumului de țigări la fumători. Studiul a indicat că fumătorii care au înlocuit țigările tradiționale cu țigări electronice cu conținut ridicat de nicotină și-au redus numărul de țigări la aproximativ jumătate în decurs de 24 de săptămâni, diminuând expunerea la substanțele nocive asociate cu fumul de tutun.

„Salutăm raportul Cochrane, care se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi, care arată că țigările electronice sunt un instrument eficient de renunțare la fumat. Îi descurajăm cu tărie pe cei care nu au fumat niciodată să folosească țigările electronice, în special pe tineri. Aceasta deoarece țigările electronice sunt un produs relativ nou și nu cunoaștem încă efectele pe termen lung asupra sănătății”, a declarat Michelle Mitchell, director executiv la Cancer Research UK.

Cochrane este o rețea internațională cu sediul în Regatul Unit. Membrii și susținătorii săi – cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți și persoane preocupate de îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății – provin din peste 190 de țări din întreaga lume. Raportul recent a inclus 78 de studii finalizate, la care au participat 22.052 de persoane.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african