STUDIU: Copiii moştenesc inteligenţa mai mult de la mame decât de la taţi

Copiii moștenesc inteligența mai degrabă de la mame decât de la tați, conform unui studiu realizat la Universitatea Washington, informează publicația Science World Report.

10 oct. 2016, 17:24
STUDIU: Copiii moştenesc inteligenţa mai mult de la mame decât de la taţi

Acest lucru ține de faptul că genele care au legătură cu inteligența se află poziționate pe cromozomul X, iar femeile au doi astfel de cromozomi, față de bărbați care au doar unul. Conform noului studiu, anumite gene transmise copiilor, printre care și cele responsabile de calitățile intelectuale, ar avea efect doar dacă provin de la mamă.

Cercetătorii au desfășurat un experiment pe șoareci modificați genetic. Șoarecii care au primit mai mult material genetic matern au dezvoltat creiere mai mari și corpuri mai plăpânde, în timp ce șoarecii care au primit mai mult material genetic patern au dezvoltat corpuri mai mari și mai puternice dar creierul a rămas mai mic, scrie Agerpres.

Concluzia cercetătorilor a fost că dezvoltarea creierului este legată de genele materne, iar dezvoltarea fizică a organismului de genele paterne. Ei au precizat însă că genele moștenite nu sunt singurii factori care determină inteligența unei persoane. Mediul în care un copil este crescut este cel puțin la fel de important pentru dezvoltarea funcțiilor cognitive avansate. Studiile în domeniu indică faptul că doar între 40% și 60% din inteligența unui copil este moștenită genetic, restul provenind de la factorii de mediu.

La acest experiment se adaugă și un studiu realizat pe 12.000 tineri din Glasgow cu vârste între 14 și 22 de ani, de-a lungul a peste 20 de ani, studiu care a identificat faptul că marea majoritate a tinerilor cu o inteligență sporită provin din mame cu inteligențe ridicate.