Studiu coronavirus: Infecţia nu afectează neuronii, iar afectarea mirosului e mai superficială decât se credea

Un studiu publicat recent în revista Cell contrazice cercetările anterioare care sugerau că virusul infectează neuronii din membrana nazală. Astfel, studiul oferă speranțe că afectarea mirosului provocată de Covid ar putea fi mai superficială decât se temeau anterior cercetătorii.

04 nov. 2021, 09:08
Studiu coronavirus: Infecţia nu afectează neuronii, iar afectarea mirosului e mai superficială decât se credea

În cel mai recent studiu despre coronavirus, cercetătorii belgieni și germani susțin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu și neuronii senzoriali olfactivi. Autorul principal Peter Mombaerts, care conduce Unitatea de Cercetare Max Planck pentru Neurogenetică din Frankfurt, Germania, spune că ”odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectați, există o cale rapidă către bulbul olfactiv și apoi este deja în creier.”

Bulbul olfactiv, din partea din față a creierului, este locul unde este procesată pentru prima dată informația neuronală despre mirosuri. Dacă virusul a pătruns în această structură, teoretic s-ar putea răspândi în regiunile profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată – mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu se regenerează odată ce sunt pierduți.

Citeşte şi Studiu Covid: „La şase luni de la vaccinare, imunitatea celulară rămâne bună la 89% dintre persoane, în ciuda scăderii de 92% a anticorpilor”

Dar dacă virusul infectează doar celulele sustentaculare, atunci daunele ar putea să nu fie de lungă durată. Ambele căi ar putea explica disfuncția olfactivă care afectează aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19, se arată în studiul publicat de revista Cell şi preluat de hotnews.ro.

Nimeni nu se îndoiește că sistemul nervos central (SNC) este afectat de boală; dezbaterea se referă dacă aceste efecte se datorează virusului care infectează neuronii sau unui mecanism mai indirect, cum ar fi un răspuns inflamator în sângele care irigă creierul – cu implicații diferite pentru prognostic și tratament.

Debby Van Riel, virusolog la Universitatea Erasmus din Rotterdam laudă rigoarea studiului, dar spune că afirmația autorilor că Sars-CoV-2 nu infectează neuronii este „destul de îndrăzneață”. La doar șase din cei 30 de pacienți virusul a fost detectabil chiar în mucoasa olfactiva. „În general, cifrele sunt așadar foarte mici pentru a trage concluzii solide”, spune ea.

Citeşte şi Nou studiu despre vaccin. Cercetătorii au stabilit care este cel mai bun moment al zilei pentru imunizare