Studiu: De ce se îngraşă blondele vara, iar brunetele rămân subţiri

Cercetatorii elvetieni de la Universitatea din Berna au aratat ca aceasta crestere in greutate a brunetelor nu este cauzata doar de schimbarea regimului alimentar, ci si de un raspuns genetic la conditiile meteorologice ale vremii, in zona temperata.

12 iul. 2014, 08:08
Studiu: De ce se îngraşă blondele vara, iar brunetele rămân subţiri

Asa cum arata specialistii in eco-fiziologie si eco-antropologie, cresterea in greutate apare mai ales la anumite tipologii feminine, mai reactive hormonal si nervos la unele aspecte specifice ale verii.

Riscul in cazul femeilor mediteranide
Tipologia mediteranida este caracterizata prin statura scunda, picioare lungi, oase subtiri, buze groase, par ondulat si inchis la culoare si ochi inchisi la culoare. Acest model constitutional intalnit mai ales in Italia, Spania si Grecia, dar si in sudul Romaniei, in special in Oltenia, este numai aparent nereceptiv la conditiile meteo ale verii.

Eşti blonda? Suferi mai mult de la durere! Află de ce!

Cercetatorii elvetieni au dovedit ca femeile mediteranide sunt extrem de reactive hormonal la incalzirea mediului si la radiatiile ultraviolete. Ca urmare, odata cu cresterea mediei de temperatura, apar unele mici modificari ale secretiei unor glande precum cele suprarenale si ale ovarelor. Aceste modificari, care constau in special in secretia unor hormoni steroizi, cresc intens metabolismul asimilativ.

Astfel, chiar daca dieta ramane aceeasi ca si primavara, rata cresterii masei proteice se intensifica cu 3-4%. In lipsa unui efort fizic constant, are loc si o crestere a depozitelor de grasimi, cu o rata care poate depasi 6-7%. In acest fel, brunetele scunde pot creste in greutate cu 2-3 kg in numai 40 de zile, daca pastreaza acelasi regim caloric alimentar ca si primavara.

Citeste continuarea pe RevistaFelicia.ro