STUDIU: Folosirea măştilor şi unele măsuri de izolare ar putea preveni un al doilea val de coronavirus

Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2020 14:07 // Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2020 14:07 // Sursa: romaniatv.net

Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, folosirea măşilor şi unele măsuri de izolare ar putea reduce rata de transmitere a coronavirusului şi ar putea preveni alte valuri de boală pandemică, informează Reuters. 

Studiul, condus de oameni de ştiinţă de la universităţile britanice Cambridge şi Greenwich, subliniază că şi măştile artizanale pot reduce în mod considerabil ratele de transmitere în cazul în care sunt purtate de un număr mare de persoane.

"Analizele noastre susţin adoptarea în mod imediat şi universal a măştilor de către public", a declarat Richard Stut, unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii au asociat dinamica răspândirii între persoane cu modele la nivel de populaţie pentru a evalua efectul asupra ratei de replicare virală, sau valoarea R. Aceasta din urmă măsoară numărul mediu de indivizi cărora o persoană infectată le va transmite boala. O valoare R de peste 1 poate conduce la o creştere exponenţială a numărului de cazuri.

Studiul a descoperit că dacă oamenii poartă măşti ori de câte ori se află în public acest lucru este de două ori mai eficient pentru reducerea valorii R decât situaţia în care măştile sunt purtate doar după apariţia simptomelor.

În toate scenariile analizate în studiu, utilizarea în mod obişnuit a măştii de către 50% sau mai mult din populaţie a redus răspândirea COVID-19 la o valoare R de sub 1, aplatizând curbele valurilor viitoare ale bolii şi conducând la măsuri de izolare mai puţin stricte.

Specialişti neimplicaţi în mod direct acest studiu britanic recent au avut păreri împărţite în ceea ce priveşte concluziile, notează Reuters. Brooks Pollock, expertă în boli infecţioase la Universitatea din Bristol, a declarat că, în opinia sa, impactul probabil al măştilor ar fi mult mai mic decât se estimează. Pe de altă parte, Trish Greenhalgh, de la Universitatea Oxford, a notat că rezultatele sunt încurajatoare şi sugerează că măştile "pot fi o măsură eficientă la nivel de populaţie".

Citeşte şi Veşti bune pentru români. Vor primi măşti gratis în fiecare lună

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus măşti pandemie coronavirus studiu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H