Studiu: Impactul Consiliului Concurenţei la nivelul industriilor cheie a adus economiei peste un miliard de euro

Impactul politicilor aplicate până în prezent de Consiliul Concurenței, în 20 de ani de activitate, la nivelul a zece industrii cheie, depășește un miliard de euro, conform unui studiu elaborat de ASE.
Filip Stan
18 mai 2017, 06:45
Studiu: Impactul Consiliului Concurenţei la nivelul industriilor cheie a adus economiei peste un miliard de euro

„Politica activă în domeniul concurenței practicată de către Consiliul Concurenței în perioada 1996-2016, al cărei obiectiv principal a fost funcționarea corectă a piețelor, a avut un impact favorabil la nivelul economiei României, contribuind în mod direct la creștere economică și, pe această bază, a nivelului de trai”, se menționează în studiu.

Determinarea impactului s-a realizat la nivelul următoarelor industrii cheie din economia națională: servicii bancare, asigurare de răspundere civilă auto obligatorie, administrare de fonduri de pensii private, producerea și comercializarea cimentului, telecomunicații mobile, farmaceutică și de servicii de sănătate, producerea și comercializarea energiei electrice, distribuția carburanților, retail și profesii liberale.

Impactul determinat de autorii studiului se ridică la circa 1,06 miliarde euro pe baza metodologiei Comisiei Europene, respectiv 1,09 miliarde euro pe baza metodologiei OECD.

„Menționăm că au fost avute în vedere numai cazurile relevante din punct de vedere al impactului generat, alte intervenții ale autorității de concurență, cum ar fi, spre exemplu, amenzile pentru nenotificarea operațiunilor de concentrare economică, fiind exceptate. În toate cazurile abordarea noastră a fost de tip conservator, comparativ cu baremurile și indicatorii propuși de metodologiile utilizate. De asemenea, este important de precizat faptul că această analiză de impact nu surprinde decât o mică parte a impactului total al activității autorității de concurență”, se menționează în studiu.

Astfel, defalcat, impactul măsurilor privind interzicerea înțelegerilor anticoncurențiale/decizii concentrări economice a fost: telecomunicații mobile — 483,44 milioane euro conform metodologiei CE, 559 milioane euro conform celei OECD și 16 milioane euro după alte metodologii; energie electrică — 155 milioane euro după metodologie CE și 131 milioane euro după cea a OECD; comercializare carburanți — 16,67 milioane euro după metodologia CE, 13,05 după cea a OECD și 132,53 milioane euro după alte metodologii; farma — 23,55 milioane euro după metodologia CE și 18,67 milioane euro după cea OECD; răspundere auto civilă — 7,39 milioane euro, respectiv 4,6 milioane euro; fonduri de pensii private—7,71 milioane euro, respectiv 4,22 milioane euro; profesii liberale — 77,57 milioane euro după ambele metodologii, retail — 66,61 după metodologia CE, respectiv 62,41 milioane euro după cea a OECD; ciment—19,15 milioane euro, respectiv 14,87 milioane euro; bancar — 57,28 milioane euro, după alte metodologii.

„Suma de un miliard de euro rezultată din estimarea impactului la nivel macroeconomic al celor 19 intervenții ale Consiliului Concurenței în sectoarele cheie selectate conferă un reper important cu privire la importanța activității autorității de concurență din România. Raportând doar această cifră la resursele umane și financiare angajate, pe de o parte, și la volumul sancțiunilor, pe de altă parte, ne putem da seama de impactul real al activității Consiliului Concurenței, nu doar cel imediat, dar mai ales de efectele mai dificil de cuantificat ale politicilor concurențiale”, se mai arată în studiu.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 11 mai 2025. Berbecul vrea să se relaxeze. Bani pentru Capricorn
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Bancnotele care te ruinează. Băncile nu le mai primesc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești