STUDIU: În România, 1 din 5 companii a înregistrat cel puțin o situație de fraudă în ultimul an

Cum sunt identificate fraudele în rândul companiilor private din România, care sunt mecanismele de control și de prevenire a fraudei utilizate de companii, dar și care sunt pierderile materiale înregistrate în mediul de business; sunt principalele teme ale studiului realizat de către Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor (APCF) în anul 2021.

24 nov. 2021, 16:50
STUDIU: În România, 1 din 5 companii a înregistrat cel puțin o situație de fraudă în ultimul an

Acesta este primul studiu care relevă nivelul de conștientizare a riscului de fraudă de către companiile din România și a fost realizat pe un eșantion de companii private, din diverse domenii de activitate precum: comerț, turism, constucții, informații și telecomunicații.

Conform cercetării, principalele situații de fraudă cu care managerii companiilor s-au confruntat în decursul anului 2021 au fost: aproximativ 10% dintre companii au plătit unele bunuri, care însă nu au mai ajuns la destinatar sau au înregistrat cazuri de înșelătorie din partea unui partener, furnizor ori client.

Un alt tip de fraudă aflat pe un trend ascendent îl reprezintă plata făcută într-un cont greșit, ca urmare a unui email înșelător primit pe adresele oficiale ale firmei – 1 din 10 companii, s-a confruntat cu această situație.

În încercarea de a preveni fraudele, studiul a arătat că, 2 din 3 companii verifică datele partenerului la Registrul Comerțului /Ministerul de Finanțe înainte de a începe o colaborare. 43% dintre companii folosesc sisteme de monitorizare și aproximativ 70% aplică proceduri interne de lucru pentru a preveni fraudele, însă acestea sunt realizate în cea mai mare parte, de conducerea companiei.

Doar 17% dintre firmele din România folosesc serviciile unei firme specializate în prevenirea fraudelor.

Asociația pentru Prevenirea și Combaterea Fraudelor este una non-profit care are ca scop crearea unor specialiști în domeniul managementului riscului de fraudă, conformității și securității în informație, precum și dezvoltarea unei culturi antifraudă în România.

În perioada 15-19 noiembrie, APCF, a susținut desfășurarea „Săptămânii de conștientizare a riscului de fraudă”, un eveniment organizat la nivel internațional și inițiat de către ACFE U.S.A (Asociația Examinatorilor Certificați de Fraudă), în prezent, cea mai mare organizație anti-fraudă – https://www.fraudweek.com/.

Mai multe informații găsiți și pe: www.apcf.ro.

Studiul a fost realizat de Unlock Research care este o companie de know-how și cercetare de piață cu capital 100% românesc înființată în 2008.