Studiu IRES: Nouă din zece români au puţină şi foarte puţină încredere în partidele politice

Neîncrederea este principalul aspect al felului în care românii se raportează la partidele politice din România și la activitatea lor, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).
Filip Stan
27 feb. 2016, 10:38
Studiu IRES: Nouă din zece români au puţină şi foarte puţină încredere în partidele politice

Sondajul IRES arată că trei sferturi dintre români au păreri depreciative cu privire la partidele din România. Mai mult de 9 din 10 respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în partidele din România, iar trei sferturi dintre participanții la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din România.

Neîncrederea este dominanta atitudinală a românilor față de partidele din România. În rândul bărbaților, între tinerii între 18 și 35 de ani, locuitorii din zonele urbane și în cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente (…) În timp ce mai mult de 9 din  10 respondenți cred că partidele trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, doar 6% dintre participanții la studiu sunt de părere că partidele din România îndeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt considerați principalii beneficiari ai  intereselor partidelor, urmați de membrii de partid„, se arată în studiu.

Documentul arată că partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci când sunt rugați să avanseze primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea enunțurilor au caracter depreciativ la adresa formațiunilor politice.

Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți / furt / escrocherie — indicate de 12% dintre participanții la studiu sau corupție / mită (10%). Asocierile pozitive sunt prezente într-o proporție redusă„, relevă studiul IRES.

În ceea ce privește preferințele românilor cu privire la partide și politicieni, 6 din 10 români cred că partidele din România ar trebui să facă o politică națională, în timp ce 3 din 10 cred că ar trebui să fie pro-occidentală.

De asemenea, aproape 6 din 10 români preferă un politician independent, însă 3 din 10 își exprimă opțiunea pentru un politician afiliat unui partid. „Opțiunea pentru independenți este mai frecventă în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani, a celor cu studii medii,  a locuitorilor din Moldova și a respondenților care se auto-evaluează ca fiind de dreapta. Afiliații sunt preferați de către vârstnici, de către persoanele cu studii și de respondenții care se poziționează la stânga din punct de vedere politic„, se arată în studiul IRES.

Jumătate dintre români cred că la vot contează cel mai mult candidatul, iar pentru o treime contează programul. Doar 7% spun că ambele sunt importante în alegerea pe care o fac.

În ceea ce privește opțiunile alegătorilor pentru prioritățile partidelor care vor câștiga alegerile parlamentare 2016, acestea sunt locurile de muncă (51%) și infrastructura (18%).

Referitor la apropiatele alegeri din România, doar o treime dintre respondenți (34%) cred că după alegerile locale și parlamentare din acest an situația din țară se va îmbunătăți, în timp ce 43% cred că situația va rămâne la fel, iar 17% cred că se va înrăutăți. Cei mai optimiști sunt vârstnicii, respondenții cu educație scăzută și care locuiesc în mediul rural.

Studiul a fost efectuat în data de 2 februarie, pe un eșantion de 1.199 subiecți cu vârste peste 18 ani, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Semnul de circulație care bulversează șoferii români. Mulți nu știu ce reprezintă indicatorul care are un cerc roșu și o bulină albă
Capital.ro
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Playtech.ro
Delia, ţinută transparentă prin care s-a văzut absolut tot! Aşa nu a mai fost văzută niciodată. A avut mare curaj!
DailyBusiness
Cum poți avea peste 6.000 de lei pensie când o să renunți la câmpul muncii. Iată detaliile
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
Cutremur total pentru fanii Las Fierbinți. Nimeni nu voia să audă trista veste
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Putin a dat ordin de la Kremlin. Armata rusă e pregătită
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'