STUDIU: Locatarii din mediul urban care deţin o locuinţă prea mică devin nervoşi şi deprimaţi

Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii, în acest context peste o treime (34%) dintre locatarii adulți din mediul urban au stări de nervozitate pentru că stau în locuințe prea mici, iar 16% dintre aceștia sunt deprimați, arată rezultatele unui studiu realizat recent de IRSOP, în colaborare cu Banca Comercială Română (BCR).
Alina Costache
21 aug. 2017, 09:15
STUDIU: Locatarii din mediul urban care deţin o locuinţă prea mică devin nervoşi şi deprimaţi

Potrivit cercetării, 34% dintre locuitori din mediul urban care dețin o locuință prea mică au stări de nervozitate din această cauză, în timp ce 27% dintre cei chestionați au stări de îngrijorare, iar 25% de iritare. De asemenea, pe același segment de locatari, 16% dintre aceștia sunt fie deprimați, fie au neînțelegeri cu membrii familiei.

‘Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii. Îi implică în mod special pe cei care locuiesc ‘la bloc’, cum se spune, și familiile numeroase cu membri care nu se pot separa pentru că nu au venituri disponibile. Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiți. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulți locatari adulți decât camere de locuit, neînțelegerile și certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoși și mai deprimați, probabil și datorită lipsei de intimitate. Cum se odihnesc acești oameni? Cum mănâncă? Unde se pregătesc pentru școală sau pentru muncă? Cum gestionează preferințele divergente? Cum e atmosfera generală? Putem spune că tema densității excesive în locuințele românești lipsește cu desăvârșire de pe agenda publică’, a subliniat, într-un comunicat de presă, transmis luni de BCR, Petre Dătculescu, directorul IRSOP.

Conform studiului, cele mai multe persoane (32%) care trăiesc în locuințe la bloc cu mai multe persoane decât numărul de camere, sunt cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. De asemenea, peste un sfert (29%) dintre cei chestionați au vârste între 35 și 64 de ani.

În acest context, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (56%) locuiesc în blocuri de locuințe, iar 28% dintre cei chestionați au venituri de peste 3.000 de lei/lună.

Rezultatele studiului IRSOP scot în evidență faptul că principala problemă a locuinței este legată de vechime (47% dintre respondenți), urmată de nevoia de reabilitate (32%) și faptul că e nezugrăvită de mult (28%).

‘În blocurile de locuințe, unul din patru clienți trăiește în locuințe unde numărul persoanelor este mai mare decât numărul camerelor de locuit. Conform unei cercetari IRSOP făcute pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), se observă o densitate mai mare în rândul clienților tineri (18 — 34 ani). Există cazuri în care, într-un apartament de 2 sau 3 camere trăiesc împreună trei generații’, precizează Lucian Anghel, președintele BCR Banca pentru Locuințe.

Recent, EFdeN a lansat, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuințe (BCR BpL), Ghidul Condițiilor de Confort, document ce are ca unic scop îmbunătățirea calității locuirii în România și unde confortul este definit ca starea de bună dispoziție fizică și mentală, datorată factorilor externi, care pot fi de multiple naturi, însă satisfacția în legătură cu mediul interior este o noțiune subiectivă, ce depinde de fiziologia fiecărei persoane. ‘Se întâlnesc frecvent clădiri deficitare din punct de vedere al unuia sau mai multor categorii de confort: confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic, confortul vizual, în multe cazuri fiind vorba chiar de Sindromul Clădirilor Bolnave’, notează BCR.

Cercetarea realizată de IRSOP a fost efectuată pe un eșantion de 1.040 de clienți ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de 5 ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuințe. BCR este banca prima în România după valoarea activelor (14,8 miliarde euro), prima după numărul de clienți și prima pe segmentele de economisire și creditare.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 46.700 de angajați ce deservesc 15,9 milioane de clienți în cadrul a 2.700 de filiale din șapte țări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croația și Serbia).

Citeşte şi STUDIU: Chiria medie lunară pentru o garsonieră în Bucureşti a crescut cu aproape 5% în ultimul an

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan