Studiu: Lumina soarelui reduce riscul de deces de Covid. Cecetătorii îi sfătuiesc pe cei infectaşi să iasă cât mai des posibil în aer liber

Expunerea crescută la lumina soarelui reduce riscul deceselor din cauza Covid-19, este concluzia unui studiu realizat de Universitatea din Edinburgh.

10 apr. 2021, 12:27
Studiu: Lumina soarelui reduce riscul de deces de Covid. Cecetătorii îi sfătuiesc pe cei infectaşi să iasă cât mai des posibil în aer liber

Cercetătorii au constatat că persoanele care locuiesc în zone cu cel mai ridicat nivel de expunere la razele UVA – care reprezintă 95% din lumina UV a soarelui – au avut un risc mai mic de deces din cauza Covid-19 comparativ cu persoanele din zone cu un nivel de expunere mai scăzut la UVA. Analiza a fost repetată în Anglia și Italia și a avut aceleași rezultate, se afirmă în studiul publicat pe site-ul Universităţii din Edinburgh.

În cadrul cercetării au fost comparate toate decesele de Covid-19 înregistrate în zona continentală a SUA din ianuarie până în aprilie 2020 cu nivelurile de UV din 2.474 de districte din SUA din această perioadă de timp. Reducerea riscului de deces din cauza Covid-19 nu a putut fi explicată prin niveluri mai ridicate de vitamina D, au spus experții. În studiu au fost incluse doar zonele cu un nivel de raze UVB insuficient pentru producerea unei cantități semnificative de vitamina D în organism.

Citeşte şi Studiu coronavirus: Persoanele reinfectate pot avea simptome mai puternice decât la prima contagiere

O explicație pentru numărul mai mic de decese este că expunerea la lumina soarelui face ca pielea să elibereze oxid nitric, fapt ce poate reduce capacitatea de replicare a virusului SARS CoV2, după cum s-a constatat în unele studii de laborator.

„Există încă atât de multe lucruri pe care nu le înțelegem despre Covid-19, care a dus la atâtea decese în întreaga lume. Aceste rezultate relevă faptul că expunerea la lumina soarelui este o modalitate de a reduce riscul de deces”, explică Richard Weller, lector la Universitatea din Edinburgh.

Citeşte şi Cât costă testul RT-PCR pentru detectarea infecţiei cu coronavirus

Cercetările anterioare, efectuate de același grup de cercetători, au arătat că expunerea crescută la lumina soarelui este legată de îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și de mai puține atacuri de cord. Deoarece bolile de inimă sunt un factor de risc cunoscut în moartea din cauza Covid-19, acest lucru ar putea explica, și el, ultimele descoperiri.