STUDIU Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele trecute prin boală nu sunt protejate deloc în faţa variantei Omicron

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele vindecate au protecţie zero faţă de tulpina Omicron, potrivit rezultatelor preliminare ale unei cercetări internaţionale publicate de biorxiv.org.

18 dec. 2021, 15:51
STUDIU Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele trecute prin boală nu sunt protejate deloc în faţa variantei Omicron

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson şi cele trecute prin boală nu sunt protejate deloc în faţa variantei Omicron. Un studiu care nu a fost încă revizuit sau acceptat pentru publicare, realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia, arată că eficacitatea anticorpilor obţinuţi din vaccinare sau infectare scade în mod dramatic în faţa variantei Omicron.

Persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson nu sunt protejate în faţa tulpinii Omicron

Acelaşi studiu mai arată că mutaţiile variantei Omicron ar putea proveni de la şoarece. De asemenea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că între oameni şi rozătoare ar putea exista o „transmitere ping-pong” a variantei sud-africane.

Numărul fără precedent de mutaţii găsite în genomul Omicron ridică întrebări cu privire la originea acestuia”, afirmă autorii.

Citeste si Tulpina Omicron a COVID pune pe jar întreaga lume. Simptomele banale care confirmă infectarea

Pentru a testa teoria transmiterii între specii, oamenii de ştiinţă au analizat dacă Omicron se poate lega de receptorii celulelor de şoarece, nurcă sau pangolin. Datele colectate le-au confirmat ipoteza, dar aceasta nu este valabilă şi în cazul altor animale. Cercetătorii au menţionat, totodată, că variantele anterioare ale virusului nu s-au legat de niciuna dintre cele trei rozătoare.

Descoperirile sugerează că mutaţiile variantei Omicron ar fi permis adaptarea la rozătoare şi au contribuit la o potenţială creştere a transmiterii la om”, au precizat oamenii de ştiinţă.

Citeste si Varianta Omicron de COVID-19 nu e mai blândă decât Delta. Riscul de reinfectare e de cinci ori mai mare