Studiu: Peste jumătate dintre francezi consideră „rasistă” atitudinea lui Sebastian Colţescu. 81% dintre tineri le dau dreptate jucătorilor

La aproape zece zile de la scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colţescu, la meciul de Liga Campionilor dintre PSG şi Basakşehir, francezii au efectuat un studiu despre incident.

17 dec. 2020, 09:05
Studiu: Peste jumătate dintre francezi consideră „rasistă” atitudinea lui Sebastian Colţescu. 81% dintre tineri le dau dreptate jucătorilor

Publicația Get French Football News scrie că 75% dintre francezii chestionați pe tema scandalului spun că jucătorii de la PSG și Istanbul Basaksehir au fost îndreptățiți să părăsească terenul. Dintre persoanele sub 25 de ani, nu mai puţin de 81% le-au dat dreptate celor două echipe, considerând în acelaşi timp greşită atitudinea lui Sebastian Colţescu.

Citeşte şi Marius Şumudică, reacţie în scandalul de rasism: „Colţescu s-a sinucis profesional, a încheiat cu arbitrajul”

De asemenea, un procent important dintre oameni, de 57%, a considerat că ceea ce a făcut Sebastian Colţescu a fost rasism. Procentul este chiar mai mare în rândul persoanelor sub 35 de ani – 60%, după cum scrie gsp.ro.

PSG și Istanbul Basaksehir au părăsit terenul după cearta iscată la marginea acestuia, iar meciul a primit undă verde din partea UEFA să se reia o zi mai târziu, cu o altă brigadă de arbitri. PSG a învins categoric, scor 5-1.

Săptămâna trecută, şi jurnalistul Pataki Tamás de la „Magyar Nemzet” a publicat un editorial în legătură cu scandalul provocat de expresia „ăla negru”. Materialul intitulat „Je suis român” ia apărarea arbitrului oltean şi acuză corectitudinea politică dusă la extrem.

Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puţin. Când arbitrul român a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârşi cariera lui”, a scris Pataki Tamás.

Jurnalistul explică faptul că expresia folosită de român nu are conotaţii rasiste şi că a fost utilizată  doar pentru a-l indica pe membrul din staful formaţiei din Turcia. Editorialistul consideră că dacă adjectivul negru din expresia „Black Lives Matter” este universal acceptat, atunci şi „negru” din limba română poate fi folosit fără probleme. „Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”, a încheiat Pataki Tamás.

Sebastian Colţescu era al patrulea arbitru al brigazii conduse de Ovidiu Haţegan şi a încercat să-i comunice acestuia că unul dintre membrii staffului echipei din Turcia trebuie eliminat. În timp ce Haţegan se îndrepta către marginea terenului pentru a se lămuri, l-a întrebat pe Colţescu pe cine ar trebui să elimine, iar acesta l-a indicat pe Webo, spunând „ăla negru!”.