STUDIU: Primele unelte create de om ar putea avea o vechime de 3.3 milioane de ani

Primele unelte create de om ar putea avea o vechime mult mai mare decât se credea până acum, susține un studiu publicat miercuri în revista britanică de știință 'Nature', referitor la obiecte de piatră descoperite în Kenya care ar fi fost confecționate cu aproximativ 3,3 milioane de ani în urmă, scrie EFE.

21 mai 2015, 17:51
STUDIU: Primele unelte create de om ar putea avea o vechime de 3.3 milioane de ani

Articolul, având ca principal autor pe Sonia Harmand, specialist în cadrul proiectului arheologic Turkana Occidental, arată că obiectele găsite în situl numit ‘Lomekwi 3’, din apropierea lacului Turkana, din Kenya, sunt cu aproximativ 700.000 de ani anterioare celor descoperite în Etiopia, cele mai vechi cunoscute de oamenii de știință până în acest moment, potrivit Agerpres.

Conform acestei descoperiri, genul ‘Homo’ — care se distinge, printre altele, prin capacitatea de a realiza unelte — ar fi și el mult mai ‘bătrân’, având mult mai mult de 2,6 milioane de ani cât aveau resturile fosile ale unor exemplare din genul ‘Homo’, ‘Homo habilis’, găsite în Etiopia alături de unelte rudimentare din piatră aparținând așa-numitei culturi Oldowayene din perioada paleoliticului inferior.

Obiectele descoperite de arheologi în Kenya — ciocane, nicovale, cuțite și pile din piatră — dovedesc faptul că hominizii din zona Lomekwi aveau un mai mare control al mișcărilor mâinii și o capacitate cognitivă apropiată de a strămoșilor omului.

Forma acestor obiecte arată că erau utilizate cu toată forța posibilă pentru a sfărâma unele obiecte sau materiale și pentru a realiza muchii ascuțite, susține studiul. Potrivit acestuia, mișcările brațului și mâinii care erau necesare pentru manevrarea acestor unelte sunt asemănătoare celor făcute de cimpanzei pentru a sparge nuci și alte fructe.