Studiu: Protecţia oferită împotriva Covid-19 de vaccinul Pfizer scade mai repede decât cea dată de serul AstraZeneca

Vaccinarea cu schema completă împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca oferă protecţie pe o durată mai lungă de timp decât în cazul vaccinării cu schemă completă cu serul produs de Pfizer BioNTech relevă în studiu realizat de britanici.

19 aug. 2021, 13:40
Studiu: Protecţia oferită împotriva Covid-19 de vaccinul Pfizer scade mai repede decât cea dată de serul AstraZeneca

Protecţia oferită împotriva Covid-19 de vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech scade mai repede decât cea a serului AstraZeneca, potrivit unui studiu publicat joi de cercetători de la Universitatea Oxford.

Studiul este bazat pe rezultatele unui sondaj realizat de Office for National Statistics din Regat care a derulat, aleatoriu, teste PCR din decembrie 2020 până luna aceasta, scrie news.ro.

Cercetătorii au descoperit că „dinamica imunităţii după două doze diferă semnificativ” între Pfizer şi AstraZeneca.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 19 august. Aproape 600 de cazuri noi în 24 de ore. Ministerul Sănătăţii se pregăteşte de Valul 4

Astfel, conform analizei Pfizer are „o mare eficienţă iniţială”, dar „a înregistrat un declin mai rapid în protecţia împotriva unei încărcături virale mari şi a infecţiei cu simptome”, la câteva luni de când schema de vaccinare a fost completă, deşi ratele rămân scăzute pentru ambele vaccinuri.

„Rezultatele arată că, după patru până la cinci luni, eficienţa acestor două vaccinuri va fi similară”, au adăugat oamenii de ştiinţă, subliniind că efectele pe termen lung trebuie studiate.

Rezultatele studiului au fost publicate în timp ce Israelul administrează deja doza suplimentară de Pfizer, după ce 58% din populaţie a primit deja două doze din acest vaccin.

Datele acestui studiu apar în contextul deciziei SUA, unde din 20 septembrie urmează să fie administrată a treia doză de Pfizer şi Moderna, din 20 septembrie.

Citeşte şi: Raport INSP pentru săptămâna 9-15 august: 97% din decesele cauzate de COVID-19 au fost la persoane nevaccinate