STUDIU PSIHOLOGIC. Românii se împart în FEŢI-FRUMOŞI şi ZMEI. Tu ce personalitate ai?

Ipoteza celor două Românii se confirmă. Cel puțin din punct de vedere psihologic. Un studiu realizat de psihologul clujean Daniel David demonstrează că personalitatea naţională a românilor este una bipolară. Fie suntem prietenoși și extrem de sociabili, fie introvertiți și foarte tradiționaliști. Se pare totuși că exact aceste aspecte ne-au ajutat să ne păstrăm identitatea de-a lungul istoriei.

01 oct. 2015, 07:54
STUDIU PSIHOLOGIC. Românii se împart în FEŢI-FRUMOŞI şi ZMEI. Tu ce personalitate ai?

Din punct de vedere psihologic, românii sunt oameni ai extremelor, scrie citynews.ro. Un studiu de amploare coordonat de psihologul Daniel David, intitulat „Profilul psihologic al personalității naționale a românilor”, realizat pentru prima oară în ţara noastră, arată că unii sunt extrovertiți și deschiși la schimbări (reprezentând personalitatea Factor X+, sau Făt-Frumos, cum este numită în studiu), în timp ce alții cad în extrema instabilității emoționale și a tradiționalismului (personalitatea Factor X-, sau Zmeu). Iar aceste trăsături diametral opuse crează un profil psihologic al poporului nostru. Profil care se regăsește și în fiecare regiune în parte, într-un mod neobișnuit de omogen, faţă de alte ţări.

Citeşte şi Cum să TE VINDECI de orice folosindu-ţi mintea. DOVEDIT ŞTIINŢIFIC

Trăsăturile luate în considerare în cadrul studiului sunt nevrotismul, extraversia, deschiderea, agreabilitatea şi conștiinciozitatea.

„Aceste două profiluri bipolare sunt distribuite relativ egal la nivelul României și în zonele de dezvoltare. Mă refer la cele opt zone de dezvoltare a României”, spune Daniel David, profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Asta deși, la prima vedere, locuitorii acestor regiuni au anumite prejudecăți față de cei din alte zone ale țării. Dar, în definitiv, suntem toți la fel, arată studiul.

„Modul în care ne vedem, deși diferă de la o regiune la alta, nu corespunde neaparat realităţii. Respectiv cum suntem ca și structură de personalitate”, spune şi Silviu Matu, lector la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB.

Specialiștii spun că această structură bipolară a personalității românilor este avantajoasă într-un mediu dominat de amenințări. Pe de altă parte, este însă şi o piedică în calea dezvoltării într-un mediu stabil. Soluția ar fi ca și instituțiile să se adapteze acestui profil și să învețe să îl exploateze la maxim.

„Într-o lume nesigură, într-o lume plină de pericole, această structură bipolară te face să fii mai puțin influențat de acțiunea unor forțe negative asupra sistemului. Ar trebui să avem acea cultură organizațională în diverse instituții în care lucrăm, care să implementeze valorile moderne”, susţine Daniel David.

Citeşte şi Depresia şi diabetul, factori de risc de demenţă

Astfel, potrivit studiului, Făt-Frumos reprezintă în general un potenţial psihologic care se poate exprima mai mult sau mai puţin pozitiv, în funcţie de constrângerile instituţiilor socio-culturale. De aceea este nevoie de instituţii moderne, altfel potenţialul poziziv rămâne neutilizat. Personalitatea Factor X+ este mai bine reprezentat în grupul persoanelor cu educaţie ridicată (postliceală/superioară) şi cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

În ceea ce îl priveşte pe Zmeu, în istituţiile moderne acest profil poate fi asociat chiar cu creativitatea, în timp ce în instituţiile socio-culturale vetuste şi/sau slabe, acesta poate genera comportamente problematice. Personalitatea Factor X- este mai bine reprezentată în grupul persoanelor mai puţin educate (nivel gimnaziu/profesional/liceal), foarte tinere (14-19 ani) sau mai în vârstă (de peste 60 de ani).

„Profilul psihologic al personalității naționale a românilor” a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, de la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare.