STUDIU REVOLUŢIONAR: Fumătorii care se lasă până la 44 de ani pot trăi la fel de mult ca nefumătorii

Fumătorii care renunţă la ţigări înainte de a ajunge la vârsta mijlocie pot trăi aproape la fel de mult ca oamenii care nu au fumat niciodată, arată un nou studiu revolutionar.

24 ian. 2013, 18:32
STUDIU REVOLUŢIONAR: Fumătorii care se lasă până la 44 de ani pot trăi la fel de mult ca nefumătorii

Fumatul poate scurta speranţa de viaţă cu cel puțin 10 ani. Cu toate acestea, o analiză a rapoartelor de sănătate și a certificatelor de deces din SUA din 1986 până în prezent a relevat faptul că oamenii care s-au lăsat de fumat înainte de a ajunge la 40 de ani îşi recapătă majoritatea anilor „pierduţi”. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 200.000 de persoane.

„Renunțarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani, și de preferință cu mult înainte de 40 de ani, dă înapoi aproape un deceniu de viață care ar fi altfel pierdut din cauza fumatului”, a declarat liderul studiului, Prabhat Jha, de la Universitatea din Toronto, potrivit DailyMail.

„Asta nu înseamnă, totuși, că este sănătos să fumezi până la 40 de ani și apoi să te opreşti”, a adăugat el.

„Foştii fumătorii au un risc mai mare de a muri mai devreme decât cei care nu au fumat niciodată. Dar riscul este mic în comparație cu riscul enorm pentru cei care continuă să fumeze”, a mai declarat Prabhat Jha.

Concluziile sale au fost publicate joi în New England Journal of Medicine.

Echipa lui  Prabhat Jha a descoperit că persoanele care au renunţat la fumat între 35 și 44 de ani au câștigat aproximativ nouă ani și cei care au renunțat între 45-54 de ani și 55-64 de ani au câștigat șase și respectiv patru ani de viață în plus.