Studiu. Românii, mult mai pesimiști decât ceilalți europeni. Peste un sfert dintre cetățeni cred că situația la locul de muncă se va înrăutăți în următorul an

Studiu. Peste un sfert dintre români sunt de părere că situația la locul de muncă va fi mult mai dificilă în următoarele 12 luni.

13 sept. 2021, 23:47
Studiu. Românii, mult mai pesimiști decât ceilalți europeni. Peste un sfert dintre cetățeni cred că situația la locul de muncă se va înrăutăți în următorul an

Studiu. Peste un sfert dintre români, 26%, consideră că situația la locul de muncă va merge din ce în ce mai prost în următoarele 12 luni.

Cei din țara noastra care au dat un astfel de prognostic pesimist sunt în număr de trei ori mai mare decât persoanele care au dat un răspuns similar în celelalte țări europene, potrivit informațiilor unui Eurobarometru dat publicităţii de Comisia Europeană.

Comparativ cu anul trecut a scăzut numărul românilor care cred că situația economică a țării se îndreaptă pe o pantă descendentă, 64% anul acesta, față de 70% în perioada precedentă.

În ceea ce privește situația economică a țării în următoarele 12 luni, 33% dintre români au răspuns că România va înregistra o scădere economică, în timp ce 29% dintre cetățeni consideră că țara va evolua într-o direcție bună.

Românii sunt mai pesimişti decât europenii şi în ceea ce priveşte situaţia ocupării forţei de muncă, 26% estimând că va fi mai bună, 29% la fel şi 39% mai rea, faţă de 34%, 36% şi 25% în UE.

Când vine vorba de cele mai mari probleme cu care se confruntă UE în momentul de faţă, românii plasează pe primele locuri sănătatea (29%), situaţia economică (21%), starea finanţelor publice a statelor membre (19%), mediul şi schimbarea climatică (17%) şi respectiv imigraţia (15%).

Românii susţin în procent mare (56%) că tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 35% susţin că tind să nu aibă încredere. Deşi mult mai mare decât cea de la nivelul UE (49%), proporţia românilor care tind să aibă încredere în UE este în scădere cu două puncte procentuale faţă de ultimul eurobarometru, notează Digi24.

Studiu despre starea românilor. Nivelul de furie a scăzut cu 10% din luna mai până în iulie

Studiu despre starea românilor.

Conform datelor centralizate de Reveal Marketing Research, relaţiile sociale definesc 35% dintre români, mai ales în cazul familiilor moderne cu copii care se poziţionează în categoria de unitate şi armonie.

Tot pe fondul relaxării restricţiilor se poate constitui şi creşterea în motivaţiile românilor referitor la dorinţa de dezvoltare personală care înregistrează cele mai ridicate valori din acest an (9%), o creştere de 5%, după ce s-a menţinut în aceeaşi linie tot anul.

În ceea ce priveşte economiile românilor pentru concedii, rezultatele cercetării relevă faptul că persoanele care călătoresc cu familia investesc tot mai mult în vacanţe şi călătorii în timpul verii (creştere de 5% din luna mai). În acelaşi timp, românii au economisit cu aproape 10% mai puţin faţă de luna iunie.

Pe acest fond, nivelul de furie al românilor a înregistrat în intervalul de referinţă cel mai scăzut procent din acest an.

„Românii azi” este un instrument de cercetare dezvoltat de compania Reveal Marketing Research, se desfăşoară continuu şi funcţionează ca un barometru al valorilor (al lucrurilor importante pentru români) în momentul respectiv. Rezultatele detaliate ale acestui studiu sunt integrate în rapoartele de cercetare comandate de clienţii Reveal Marketing Research şi oferă o viziune clară despre contextul emoţional în care se află românii în diferite perioade.

Metoda de colectare pentru proiect este CAWI (computer assisted web interview). Chestionarul a fost completat de către 1.010 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/-3%.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piaţă full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.