STUDIU: Ţigările electronice duc la apariţia unei boli mult mai periculoase decât cancerul pulmonar

Ţigările electronice sunt la modă printre fumători. Acest tip de țigară a tot fost promovată sub denumirea de țigară mai sigură sau ca o alternativă sănătoasă a țigării tradiționale. Un studiu, însă, arată că fumătorii de ţigări electronice nu mai dezvoltă boala clasică, ci una mult mai gravă.

08 iul. 2017, 04:56
STUDIU: Ţigările electronice duc la apariţia unei boli mult mai periculoase decât cancerul pulmonar

Diacetilul este o substanță chimică aromată, care se introduce în țigările electronice și duce la apariția unor afecțiuni pulmonare grave, cea mai notabilă fiind „Plămânul Popcorn.” Această afecțiune a fost inițial descoperită la persoanele care lucrau în cadrul firmelor producătoare de popcorn și care inhalau acea aromă artificială. Boala este ireversibilă și duce la incapacitatea de a respira și la tuse cronică.

Cercetătorii au evaluat 51 de tipuri de țigări electronice aromate. Autorul cercetării, pe nume Joseph Allen, împreună cu echipa sa, a descoperit 1 din 3 tipuri de toxine periculoase, prezente în 47 dintre țigări, potrivit secretele.com.

Aceste toxine sunt diacetil, acetoin și pentaneidone. Au mai descoperit și următoarele:

„Cantitatea de diacetin, din 39 dintre țigări, a putut fi detectată în laborator. Acest tip de substanță chimică se găsește și la fabricarea popcornului cu aromă de unt sau în coloranții artificiali.”

Allan a menționat și faptul că aceste țigări electronice conțin și vată de zahăr sau alte arome care atrag chiar și copiii.

Și asta nu este tot! Datorită faptului că țigările electronice se află pe piață de puțin timp, nu ar fi de mirare să se descopere și alte afecțiuni cauzate de fumatul acestui tip de țigară. David Christiani, profesor în cadrul Universității de genetică este coautorul acestui studiu și a menționat:

„Cum majoritatea studiilor, asupra țigărilor electronice s-au desfășurat cu precădere asupra nicotinei, încă mai sunt multe lucruri de evaluat. Pe lângă nicotină, aceste țigări conțin și arome artificiale, formaldehide sau alte substanțe chimice extrem de periculoase.”

Ei bine, se pare că nu este deloc o alternativă sănătoasă să renunți la țigările tradiționale cu ajutorul țigării electronice, deci mare grijă.

Citeşte şi Dacă fumezi acest tip de ţigari, rişti să faci cancer mult mai uşor