Studiu: Unul din cinci adolescenţi hărţuieşte pe internet de teamă să nu devină victimă

Unul din cinci tineri români cu vârsta sub 18 ani spune că hărţuieşte online alte persoane pentru că se teme să nu devină la rândul său ţinta unui atac, în timp ce jumătate dintre agresori nu ştiu să ofere un motiv precis pentru care se comportă agresiv pe internet. Peste o treime consideră că victima trebuie agresată pentru că o percep enervantă, în timp ce alţii sunt violenţi din dorinţa de a-şi impresiona cunoscuţii, arată un studiu publicat de Bitdefender.

05 feb. 2018, 10:32
Studiu: Unul din cinci adolescenţi hărţuieşte pe internet de teamă să nu devină victimă

Circa 34% dintre tinerii sub 18 ani chestionaţi recunosc că au fost la rândul lor agresori în mediul online, iar 15% recunosc că au răspuns tot prin mesaje agresive în situaţiile în care au fost atacaţi, potrivit news.ro.

Studiul mai arată că doar unul din trei tineri a povestit unei persoane apropiate despre experienţa de a fi hărţuit. Cei mai mulţi s-au confesat prietenilor (68%), părinţilor (27%), fraţilor (19%) şi, mai rar, profesorilor sau autorităţilor (sub 6%). Cei mai mulţi însă au decis să nu povestească despre incident. Astfel, 30% au considerat că nu li se pare important să îi implice şi pe alţii, 27% nu văd rostul să povestească întrucât nu pot schimba nimic, iar 8% şi-ar dori să vorbească, dar se tem să nu fie judecaţi din nou.

Dintre tinerii chestionaţi, 64% regretă faptul că nu au suficientă încredere în ei, 43% şi-ar dori să se integreze mai uşor în mediul social, 39% şi-ar dori să poată evita comentariile negative ale celorlalţi la adresa lor, 38% consideră că nu au suficienţi prieteni, 26% şi-ar dori să fie mai populari, iar unul din cinci şi-ar dori să primească mai multe reacţii (like-uri sau comentarii) la postările de pe reţelele de socializare.

Cercetarea a relevat anterior că patru din cinci adolescenţi recunosc că au fost hărţuiţi în mediul online, cei mai mulţi fiind direct marcaţi de hărţuirea suferită online şi observând inclusiv schimbări comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii.

Studiul a fost realizat prin chestionar online completat în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 800 de respondenţi din rândul tinerilor sub 18 ani.