Studiul unui institut american estimează că numărul morţilor de Covid din România ar fi de 3 ori mai mare decât cel raportat de autorităţi. Reacţia lui Arafat

Americanii de la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington anunță în studiul publicat că numărul real al deceselor din cauza COVID-19 raportat de autoritățile din București este de 3 ori mai mic decât cel real

07 mai 2021, 19:38
Studiul unui institut american estimează că numărul morţilor de Covid din România ar fi de 3 ori mai mare decât cel raportat de autorităţi. Reacţia lui Arafat

Studiul care aruncă în aer raportările autorităţilor române. România se află, conform cifrelor IHME, pe locul 19 în lume după numărul deceselor provocate de Covid-19, cu 87.649 de decese indicate ca fiind în realitate în perioada martie 2020-mai 2021. Asta, deși autoritățile spun că doar 28.799 de persoane cu COVID-19 au murit de la debutul pandemiei.

IHME acuză că multe decese rămân neraportate, deoarece statele anunță doar decesele din spitale sau cele ale persoanelor confirmate cu infecție Covid-19.

De exemplu, SUA ar fi înregistrat, până acum, mai multe decese cauzate de Covid-19 decât orice altă țară – în total peste 905.000 de morți, comparativ cu puțin peste 574.000 de decese raportate oficial de autorități.

Studiul care arată că autorităţile nu au raportat două treimi din românii morţi de Covid

La nivel mondial, IHME spune că ar fi murit 6,9 milioane de persoane, mai mult decât dublu comparativ cu cifrele raportate oficial de autorități.

IHME a estimat numărul total de decese cauzate de Covid-19 comparând decesele indiferent de cauză anticipate pe baza tendințelor înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei cu numărul real de decese indiferent de cauză consemnat în pandemie, scrie Profit.ro. Numărul deceselor “în exces” a fost ajustat ulterior pentru a elimina decesele atribuite indirect pandemiei (de exemplu, decesele persoanelor suferinde de afecțiuni non-Covid care au evitat instituțiile medicale), precum și decesele potențiale evitate în pandemie (scăderea numărului de decese cauzate de accidente rutiere, pe fondul restricțiilor de circulație). Estimările rezultate includ, astfel, doar decesele cauzate de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Institutului.

Contactat de sursa citata, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că nu comentează cifrele și că vrea să vadă mai întâi pe ce anume se bazează institutul când avansează astfel de date. „Trebuie mare atenție când lucrăm cu așa ceva”, a completat Arafat.

Citeşte şi: Vaccinare fără programare, începând de sâmbătă, 8 mai. Oamenii pot merge la orice spital militar din ţară pentru a se imuniza