Lovitură pentru Putin, Zelenski ar putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA a decis să livreze sisteme de rachete Patriot către Ucraina

Administraţia Biden este pe cale să finalizeze planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, iar un anunţ oficial în acest sens ar putea fi făcut chiar în această săptămână, au declarat pentru CNN doi oficiali americani şi un oficial cu rang înalt al administraţiei Biden.

15 dec. 2022, 18:23
Lovitură pentru Putin, Zelenski ar putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. SUA a decis să livreze sisteme de rachete Patriot către Ucraina

Astfel, Patriot ar fi cel mai eficient sistem de arme defensive cu rază lungă de acţiune trimis în Ucraina, iar oficialii spun că va contribui la securizarea spaţiului aerian şi pentru statele NATO din Europa de Est.

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipică include un set de radare ce detectează şi urmăreşte ţintele, computere, echipamente de generare a energiei, o staţie de control şi până la opt lansatoare, fiecare conţinând patru rachete gata de tragere, precizează CNN.

Planul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis preşedintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN că se aşteaptă ca planul să obţină toate aceste aprobări necesare, potrivit News.ro.

Odată ce planurile vor fi finalizate, se aşteaptă ca sistemele Patriot să fie livrate rapid în zilele următoare, iar ucrainenii vor fi instruiţi să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, au declarat oficialii.

Ucraina ceruse SUA să trimită sistemul avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, care este foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice şi de croazieră, în condiţiile în care ţara se află sub ameninţarea valurilor de atacuri ruseşti cu rachete şi drone care au distrus infrastructuri-cheie din întreaga ţară.

Citeşte şi: Primele precizări ale Kremlinului privind posibila retragere a lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei

Ucraina cerea sistemul Patriot de luni de zile, dar provocările logistice legate de livrarea şi operarea acestuia sunt imense. În ciuda acestor obstacole, „realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren” a determinat administraţia să ia această decizie, a declarat pentru CNN oficialul de rang înalt al administraţiei Biden, menţionând atacurile intense cu rachete din partea Rusiei.

În ultimele luni, Washingtonul trimisese Ucrainei sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer cu rază medie de acţiune, cu rol defensiv.

Spre deosebire de sistemele mai mici de apărare aeriană, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mult mai mari, necesitând zeci de persoane pentru a le opera în mod corespunzător. Instruirea pentru bateriile de rachete Patriot durează în mod normal mai multe luni, proces pe care Statele Unite îl vor efectua acum sub presiunea atacurilor aeriene aproape zilnice din partea Rusiei.

Sistemul este considerat pe scară largă drept una dintre cele mai capabile arme cu rază lungă de acţiune pentru apărarea spaţiului aerian împotriva rachetelor balistice şi de croazieră care se apropie, precum şi pentru doborârea unor aeronave. Datorită capacităţii sale cu rază lungă de acţiune şi de mare altitudine, poate doborî potenţial rachete şi aeronave ruseşti la mare distanţă de ţintele lor, care s-ar afla în interiorul Ucrainei.

Anterior, SUA au trimis baterii Patriot aliaţilor din NATO, precum Polonia, ca o modalitate de a-şi consolida apărarea, şi au trimis alte sisteme de armament în Ucraina pentru a ajuta împotriva invaziei ruseşti.

În ultimii ani, SUA au mai trimis rachete Patriot în Arabia Saudită şi Irak, pentru a contracara ameninţările reprezentate de Iran şi de miliţiile fidele, precum şi în regiunea Pacificului, pentru a descuraja Coreea de Nord.

În total, peste 12 aliaţi ai SUA, inclusiv Germania, Japonia şi Israel, au achiziţionat acest sistem.

Citeşte şi: Cancelarul Olaf Scholz caută să refacă colaborarea cu Rusia, Moscova îl respinge: „Nu ne rugăm de nimeni pentru nimic”