SUA a publicat un clip dintr-o misiune spaţială clasificată. Nava X-37B a revenit pe Pământ după 718 zile VIDEO

Documentul grafic dat publicităţii de americani înfăţişează revenirea la sol a celei de-a patra misiuni clasificate a unei nave X-37B, fără pilot. Imaginile au fost filmate la baza de la Cape Canaveral (Florida).

11 mai 2017, 19:13
SUA a publicat un clip dintr-o misiune spaţială clasificată. Nava X-37B a revenit pe Pământ după 718 zile VIDEO

US Air Force a autorizat publicarea clipului, imaginile fiind filmate duminică, 7 mai. Acest aparat de zbor, cu un design similar unui transportator spaţial de mici dimensiuni, a fost lansat în spaţiu la bordul unei rachete Atlas V, în data de 20 mai 2015. Au trecut astfel 718 zile până a revenit din nou pe Pământ, misiunea desfăşurată fiind una secretă.

În cele patru misiuni efectuate de până acum, nava spațială fără pilot a acumulat în total 2085 zile pe orbita terestră. Construit de cei de la Boeing, X-37B are o înălțime de 2,9 metri, o lungime de 8,9 m și o anvergură a aripilor de 4,5m și cântărește 4990 kg.

Potrivit unor speculații ale presei americane, obiectivele primare ale lui X-37B ar fi de a cerceta tehnologiile reutilizabile ale navelor spațiale pentru viitorul Americii în spațiu și de a efectua experimente care pot fi refăcute pe Pământ. Alții consideră că Forțele Aeriene ar putea folosi X-37B pentru operațiuni de supraveghere orbitală, deși încă din 2010 Forțele Aeriene au negat că programul implică orice capabilități ofensive.