SUA a suspendat zborurile cu avioanele de luptă A-10. Mai mulţi piloţi au acuzat probleme de sănătate

Armata americană a suspendat utilizarea a 30 de avioane de atac la sol A-10 Thunderbolt, după ce mai mulţi piloţi s-au plâns de stări de rău în timpul zborului, scrie revista Aviation Week.

11 ian. 2018, 11:45
SUA a suspendat zborurile cu avioanele de luptă A-10. Mai mulţi piloţi au acuzat probleme de sănătate

Publicaţia scrie că piloții suferă de hipoxie în cockpiturile aeronavelor A-10. Incidentele au avut loc la baza aeriană Davis-Monten, din Arizona, la sfârșitul lunii noiembrie, când doi membri ai echipajului unui A-10 au suferit hipoxie în timpul zborului. După aceea, a fost înregistrat un alt caz similar, în timpul unui exercițiu de zbor.

Avioanele de atac sunt echipate cu sisteme de alimentare cu oxigen lichid LOX sau stații de oxigen OBOGS.

Experții au constatat că presiunea este pertirbată în cabinele de pilotaj ale aeronavelor alimemntate cu LOX, în timp ce motivul pentru sănătatea precară a piloților aeronavelor alimentate cu OBOGS nu a fost încă certificat. În acest context, Administrația Forțelor Aeriene Americane a decis să suspende zborurile A-10 până la stabilirea unei cauzei exacte.

Anterior, piloţii avioanelor F-35 au avut probleme similare. De la începutul lui 2006, au fost raportate zece incidente de acest tip care au implicat avioane F-35.