SUA acordă ajutoare umanitare de milioane de dolari refugiaţilor din Venezuela care se află în Columbia

Statele Unite vor acorda ajutoare umanitare - alimente şi medicamente - în valoare de 2,5 milioane de dolari venezuelenilor care se refugiază în Columbia, au anunţat marţi oficialităţi americane. SUA intenţionează să ajute şi alte ţări care primesc refugiaţi, dacă situaţia din Venezuela se înrăutăţeşte.

21 mart. 2018, 06:58
SUA acordă ajutoare umanitare de milioane de dolari refugiaţilor din Venezuela care se află în Columbia

Este prima alocare de fonduri americane pentru ţările vecine cu Venezuela, pentru a le ajuta să facă faţă afluxului de migranţi, remarcă Reuters. Agenţia apreciază că decizia reprezintă un semnal privind hotărârea Washingtonului de a se implica mai mult în combaterea efectelor crizei din Venezuela, după mai multe serii de sancţiuni care au blocat efectiv capacitatea regimului preşedintelui Nicolas Maduro de a obţine împrumuturi din străinătate.

Mark Green, administrator al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a declarat într-un comunicat că ajutoarele vor fi destinate venezuelenilor refugiaţi şi comunităţilor columbiene care îi găzduiesc. „În mod regretabil, criza din Venezuela, care acum se extinde în regiune, este provocată de oameni – rezultatul greşelilor continue de management şi corupţiei regimului Maduro”, a declarat el.

Cei mai mulţi refugiaţi venezueleni au ales până acum ca destinaţie Columbia – peste 550.000, după o creştere cu 62% a numărului în a doua jumătate a anului trecut. În total, potrivit unor date ale ONU citate de un alt oficial american, criza a dislocat 1,5 milioane de venezueleni, iar ajutoarele prin USAID sunt destinate doar celor mai vulnerabili dintre ei şi nu sunt o măsură pe termen lung, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Preşedintele Venezuelei cumpără monede virtuale în valoare de peste un miliard de dolari

Liderii democrat şi republican din comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Eliot Engel şi Ileana Ros-Lehtinen, au apreciat într-o declaraţie comună că fondurile alocate sunt „un început binevenit”, dar au cerut şi altor ţări să contribuie. Ei au solicitat administraţiei preşedintelui Donald Trump să trimită alimente şi medicamente şi în Venezuela. Oficialul citat de Reuters a declarat însă că guvernul de la Caracas a refuzat ajutoarele directe.

În Venezuela continuă criza economică, iar populaţia se confruntă cu penurii de produse de primă necesitate, însă – arată Reuters – guvernele din ţările vecine sunt îngrijorate şi de posibilitatea ca ajutoarele să stimuleze migraţia.