SUA, atac aerian în Somalia. Avioanele de luptă au lovit ţinte ale jihadiştilor

SUA efectuează un atac aerian în Somalia, în apropierea unei baze atacate de către combatanţi Al-Shabaab.

28 mai 2023, 11:54
SUA, atac aerian în Somalia. Avioanele de luptă au lovit ţinte ale jihadiştilor

SUA au distrus armament şi echipament furate de către jihadişti din gruparea Al-Shabaab în Somalia, într-un atac aerian, în apropiere de o bază militară a Forţei Uniunii Africane (ATMIS), anunţă autorităţile, relatează AFP.

În baza Bulo Marer, situată la 120 de kilometri sud-vest de capitala somaleză Mogadiscio, se aflau militari ugandezi atunci când aceasta a fost atacată, vineri, de către această grupare jihadistă cu legături cu Al-Qaida.
Comandamentul American în Africa (AFRICOM) anunţă într-un comunicat că a ”distrus armament şi echipament luat ilegal” de către islamişti radical shebab, fără să precizeze când şi de unde au fost furate.

”Comandamentul American în Africa a efectuat un atac aerian împotriva unor militanţi în zona” bazei Bulo Marer, vineri, în susţinerea Guvernului federal somalez şi a Forţei Uniunii Africane (ATMIS), anunţă acesta.

Membri Al-Shabaab au luat baza cu asalt, cu o maşină-capcană şi combatanţi kamikaze, iar schimburi de tiruri au avut loc, potrivit unor locuitori şi unui comandant militar somalez.

Bilanţul atacului jihadist nu a fost comunicat. Africom anunţă că ”primul (său) bilanţ este că niciun civil nu a fost rănit sau ucis” în cadrul acestei operaţiuni.

VIDEO Atacul dronelor la Belgorod. Imagini fabuloase cu rebelii care au întors armele împotriva Moscovei
Forţe proguvernamentale susţinute de ATMIS au lansat o ofensivă militară, în august, împotriva Al-Shabaab, sprijinite de atacuri aeriene americane.

Gruparea jihadistă shebab luptă de peste 15 ani împotriva Guvernului federal sudanez, susţinut de către comunitatea internţaională, cu scopul de a instaura legea islamică (sharia) în Somalia.

Combatanţi shebab, respinşi din principalele oraşe în perioada 2011-2012, rămân puternic implantaţi în vaste zone rurale, de unde continuă să comită atacuri vizând ţinte în domeniul securităţii şi civile.

Imaginile foametei! Mamele din Somalia își îngroapă copiii morți de malnutriție! Efectele ucigătoare ale războiului pe care nu le vezi la televizor! 92% din hrana lor venea din Rusia și Ucraina