SUA au aprobat extinderea cu 10 ani a sancţiunilor aplicate Iranului

Senatul american a aprobat joi extinderea cu 10 ani a sancţiunilor împotriva Iranului, trimiţând măsura spre semnare preşedintelui Barack Obama, transmite Reuters, citată de Agerpres.

02 dec. 2016, 07:57
SUA au aprobat extinderea cu 10 ani a sancţiunilor aplicate Iranului

Decizia a trecut cu 99 de voturi pentru, zero impotriva. Cum proiectul a trecut aproape unanim si de Camera Reprezentantilor, in noiembrie, consilieri ai Congresului spun ca se asteapta ca Obama sa semneze documentul. Actul privind sanctiunile contra Iranului – Iran Sanctions Act (ISA) -expira pe 31 decembrie, daca nu este reinnoit.

Citeşte şi CIA: Anularea acordului nuclear cu Iranul ar fi CULMEA NEBUNIEI

Membri ai Congresului si oficiali ai administratiei spun ca reinnoirea ISA nu ar viola acordul nuclear cu Iranul la care s-a ajuns anul trecut. Democratii, care au sustinut acordul, considera ca extinderea ISA nu ar viola pactul deoarece astfel se continua regimul de sanctiuni aflat deja in vigoare. Prelungirea cu zece ani a sanctiunilor americane impotriva Iranului ar incalca acordul in domeniul nuclear semnat cu marile puteri si Teheran, a indicat, pe 23 noiembrie, ayatollahul Khamenei, liderul suprem iranian, avertizand ca Teheranul va lua masuri de raspuns, transmite Reuters, citată de Agerpres.

‘Actualul guvern al Statelor Unite a incalcat acordul nuclear in multe ocazii’, a afirmat Khamenei, la o reuniune a Gardienilor Revolutiei.