SUA avertizează: Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear în jurul datei de 15 aprilie

Coreea de Nord ar putea efectua, la jumătate lunii aprilie, un test al unei arme nucleare de mai bine de cinci ani, a avertizat un oficial de rang înalt însărcinat cu Coreea de Nord la Departamentul de Stat american, Sung Kim.

07 apr. 2022, 13:25
SUA avertizează: Coreea de Nord ar putea efectua un test nuclear în jurul datei de 15 aprilie

SUA  a anunțat că se așteaptă ca această demonstrație a capacitățiilor nucleare a Coreei de Nord să aibă loc pe data de 15 aprilie. Data e aleasă pentru a marca 110 ani de la nașterea lui Kim Il Sung, fondatorul dinastiei aflate la putere în Coreea de Nord.

„Ne temem că, în legătură cu aniversarea de la 15 aprilie, Coreea de Nord ar fi tentată să săvârşească o nouă acţiune provocatoare”, a declarat oficialul de la Departamentul de Stat american, miercuri, amintind de ultimele teste de lansare a unor rachete balistice efectuate de Phenian, potrivit The Guardian.

De-a lungul timpului, Coreea de Nord a efectuat mai multe teste ale unor arme nucleare începând din 2006. Ultimul a avut loc în 2017.

Phenianul continuă să ignore încercările Washingtonului de reluare a unor negocieri în vederea unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene, a anunţat el. „N-am primit niciun răspuns de la Phenian, un lucru foarte dezamăgutor, pentru că noi am trimis mai multe mesaje, atât în public, cât şi în privat, prin care-i invităm la un dialog fără condiţii prealabile”, a precizat el.

Citește și Coreea de Nord a lansat un „proiectil neidentificat”. Coreea de Sud şi Japonia se tem că ar putea fi vorba de o rachetă balistică

Ultimele teste de rachete balistice reprezintă o „ameninţare gravă la adresa stabilităţii regionale”, a subliniat el.

Coreea de Nord face amenințări că distruge armata sud-coreeană folosind arma nucleară

Nici China sau Rusia nu dau curs invitațiilor SUA de a relua negocierile cu dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un. Negocierile între SUA și Coreea de Nord privind o limitare a amenințării nucleare au avansat în perioada în care Donald Trump era președintele Statelor Unite, însă apoi au eșuat.

După instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, Coreea de Nord a efectuat 13 teste de rachete. Luna trecută, a fost lansată o rachetă balistică ce ar putea atinge Coasta de Est a Statelor Unite.

Sora dictatorului nord-coreean, Kim Yo Jong, a amenințat marți că Coreea de Nord ar putea folosi arma nucleară pentru a elimina armata sud-coreeană, în cazul în care aceasta ar lansa un atac preventiv.

Citește și Phenianul a lansat o rachetă ca răspuns la sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii