SUA contestă rezultatele prezentate luni de AstraZeneca. „Compania a folosit date depăşite”

Laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca a folosit date ”depăşite” în teste clinice în Statele Unite ale vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, potrivit Institutului Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID), date care au condus la o estimare incompletă a eficienţei vaccinului,

23 mart. 2021, 11:14
SUA contestă rezultatele prezentate luni de AstraZeneca. „Compania a folosit date depăşite”

Un grup de supraveghere din cadrul Institutului Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase din SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că AstraZeneca a folosit date depăşite în acest studiu în Statele Unite, ”ceea ce a condus la o estimare incompletă a eficienţei” vaccinului, a anunţat NIAID, care supervizează testele clinice ale vaccinurilor.

Îndemnăm compania să coopereze cu Data and Safety Monitoring Board (DSMB, Comitetul de monitorizare a studiului) în vederea unei evaluări a eficienţei datelor şi pentru a se asigura că datele cele mai precise, mai recente şi mai eficiente posibile sunt publicate cât mai rapid posibil”, îndeamnă institutul, citat de RT.

AstraZeneca şi-a apărat luni vaccinul – respins de o parte a europenilor -, anunţând că are o eficienţă de 80% împotriva covid-19 la persoane în vârstă şi că nu creşte riscul formării unor cheaguri de sânge, în urma unor teste clinice, în faza 3, în Statele Unite, asupra unui număr de 32.449 de participanţi.

Citeşte şi Alexandru Rafila explică de ce românii cu aceste boli trebuie să evite vaccinarea cu AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca-Oxford are o eficienţă de 79% în prevenirea unei boli covid-19 simptomatice în populaţia generală şi de 100% în împiedicarea formelor grave ale bolii şi spitalizării, a anunţat laboratorul după aceste teste clinice. Vaccinul are o eficienţă de 80% la persoane în vârstă de peste 65 de ani, sublinia luni grupul, într-un comunicat preluat de Associated Press.

Luna aceasta, mai multe state membre UE au suspendat utilizarea vaccinului, de frica faptului că ar cauza formarea unor cheaguri de sânge (tromboze), în unele cazuri mortale.

Însă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”sigur şi eficient”, iar utilizarea vaccinului a fost reluată în unele dintre aceste state.

Citeşte şi Scandal între UE şi Marea Britanie, pe tema vaccinului AstraZeneca. Forul comunitar refuză să livreze în Regatul Unit dozele produse în Olanda


loading...