SUA, despre dezastrul din R.Moldova: „Sprijinim eforturile partidelor politice privind un acord şi depăşirea impasului politic”

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat, sâmbătă, decretele preşedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a lideruluii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. Duminică, CCRM a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon.

09 iun. 2019, 09:12
SUA, despre dezastrul din R.Moldova: „Sprijinim eforturile partidelor politice privind un acord şi depăşirea impasului politic”

SUA și-au trimis, sâmbătă, în Parlament, la învestirea noului Guvern, ambasadorul de la Chișinău, girând, în acest fel, puterea premierului, în ciuda deciziilor Curții Constituționale.

”Statele Unite sprijină eforturile partidelor politice din Moldova de a negocia un acord şi de a depăşi impasul politic în desfăşurare”, a declarat ambasada SUA.

Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Citeşte şi Reacţie internaţională la criza politică din R. Moldova: Preşedintele PPE, Joseph Daul salută crearea unui nou guvern la Chişinău

Şedinţa parlamentului fusese convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA).

Deputaţii votaseră mai întâi – de asemenea neconstituţional, potrivit instanţei de resort – şi noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanîi ca preşedinte.

Tot în şedinţa de sâmbătă a Parlamentului de la Chişinău, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, fusese revocat din funcţie cu votul a 61 deputaţi ai PSRM şi ai Blocului ACUM, iar imediat după decizia de revocare a şefului de la SIS, şedinţa legislativului a fost închisă, deputaţii fiind anunţaţi că o nouă şedinţă plenară va avea loc duminică, 9 iunie.