SUA extind restricţiile din programul Visa Waiver

Statele Unite ale Americii au anunțat introducerea de noi restricții de călătorie pentru cetățenii țărilor incluse în programul Visa Waiver, de exceptare de vize, în contextul temerilor în creștere legate de terorism, transmite Xinhua.

19 feb. 2016, 09:54
SUA extind restricţiile din programul Visa Waiver

Potrivit unui comunicat emis joi de Departamentul pentru Securitate Internă, din rațiune de securitate, persoanele care au călătorit recent în Libia, Somalia ori Yemen nu vor fi eligibile pentru scutirea de viză.

‘Adăugarea acestor trei țări demonstrează atenția continuă acordată de Departament amenințării reprezentate de luptătorii străini’, se precizează în comunicat. Cetățenii vizați de noile restricții vor putea totuși să depună cerere de viză prin procedura obișnuită de imigrație.

Începând de luna trecută, Departamentul pentru Securitate Internă solicită ca rezidenții țărilor din programul Visa Waiver să obțină viză pentru deplasarea în SUA dacă au călătorit ori au fost prezenți în Iran, Irak, Sudan ori Siria după data de 1 martie 2011, aminteşte Agerpres.

În prezent, programul facilitează intrarea fără viză în SUA a 20 milioane de vizitatori anual, din 38 de țări partenere.

Programul Visa Waiver a fost revizuit după atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, administrația și Congresul SUA temându-se că, în versiunea anterioară, aceasta ar constitui un risc pentru securitatea internă.