SUA fac primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece încoace

SUA efectuează cu succes primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, după moartea Tratatului INF şi lansează cursa nucleară a înarmării; racheta testată, lansată cu un sistem diferit de AEGIS desfăşurat în România.
Iulian Tudor
20 aug. 2019, 08:32
SUA fac primul test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece încoace

Statele Unite au anunţat că au realizat cu succes primul lor test de rachetă cu rază intermediară de acţiune de la Războiul Rece, la mai puţin de o lună de la moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), un tratat de dezarmare nucleară, lansând astfel o cursă a înarmării, relatează AFP, citată de news.ro.

 Testul a fost efectuat cu succes duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei, la ora locală 14.30 (23.30, ora României), a anunţat luni Pentagonul într-un comunicat. ”Racheta testată a părăsit rampa de lansare terestră şi şi-a atins cu precizie ţinta după pst 500 de kilometri de zbor”, a precizat Departamentul american al Apărării în comunicat. ”Datele culese şi lecţiile trase după acest test vor oferi Departamentului Apărării informaţiile necesare dezvoltării unor noi arme cu rază medie de acţiune”, conchide Pentagonul în acest comunicat foarte scurt.

Racheta testată este ”o variantă a unei rachete de croazieră de atac sol-sol (de tip) Tomahawk”, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver. Testul a fost efectuat de Marina americană (US Navy), în cooperare cu Biroul capacităţilor strategice al Pentagonului, a precizat el. Imagini publicate de armata americană surprins racheta trasă în apropiere de un mal, cu un sistem de lansare vertical de tip Mark 41, potrivit news.ro.

Statele Unite desfăşoartă de mult timp rachete de croazieră cu rază medie de acţiune – îmbarcate -, iar acestea sunt rase cu sisteme de tip Mark 41. Ceea ce este nou în acest test este faptul că sistemul de lansare este instalat pe pământ.

Potrivit unui oficial militar, care a solicitat protecţia anonimatului, lansatorul este de un tip diferit de cel cu care eschipat sistenul AEGIS desfăşurat în România şi în curs de desfăşurare în Polonia, pe care Rusia îl acuză de ani de zile de încălcarea Tratatului INF.

Statele Unite au părăsit la 2 august Tratatul INF de dezarmare nuclară, care abolea testele şi folosirea unei serii de rachete cu raza de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Secretarul Apărării Mark Esper a anunţat luni că Statele Unite urmează să accelereze de-acum dezvoltarea unor noi rachete de tip sol-aer, ca răspuns la racheta rusă de tip 9M729 Novator care, potrivit occientalilor, încalcă tratatul INF, ceea ce Moscova dezminte, insistând asupra faptului că noua sa rachetă are o rază maximă de ”480 de kilometri”, potrivit news.ro.

Tratatul INF a permis, în anii ’80, eliminarea rachetelor ruse de tip SS20 şi americane de tip Pershing, aflate în centrul crizei rachetelor din Europa.

Ultima versiune a Tratatului START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece, expiră în 2021. Putin a dat asigurări că Moscova nu va desfăşura armament nucear cu rază medie de acţiune şi cu rază de acţiune mai mică ”atât timp cât sistemele americane nu vor fi desfăşurate”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare