SUA îi aplică lovitura de graţie lui Putin. Decizia care aduce Rusia în pragul incapacităţii de plată

Statele Unite au decis să pună capăt, cu începere de la ora 00:01 miercuri, ora Washingtonului, unei excepţii care permitea Moscovei să-şi achite datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria SUA, o decizie care ar putea precipita ţara în incapacitate de plată.

25 mai 2022, 10:25
SUA îi aplică lovitura de graţie lui Putin. Decizia care aduce Rusia în pragul incapacităţii de plată

Anunţul intervine cu două zile înainte de următorul termen de plată pentru Moscova, care se referă la puţin peste 100 de milioane de dolari ca dobândă pentru două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi plătită în mod explicit în ruble.

În vigoare de la începutul sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la războiul din Ucraina, această excepţie a permis Moscovei să scape de incapacitatea de plată.

Ea a fost decisă de Washington pentru „a permite o tranziţie ordonată şi investitorilor să-şi vândă titlurile”, a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezorerie, Janet Yellen, potrivit AFP.

Demnitarul american a subliniat atunci că această scutire „probabil” va lua sfârşit.

Citeşte şi: Război în Ucraina. În aceste ore se decide soarta conflictului. Anunţ disperat de la Kiev

Rusia nu-şi mai putea rambursa datoria cu dolari deţinuţi în băncile americane, în cadrul sancţiunilor înăsprite impuse de Statele Unite la 5 aprilie.

Guvernatorul băncii centrale ruse, Elvira Nabiullina, a recunoscut la 29 aprilie că Moscova se confruntă cu „dificultăţi de plată”, dar ea a refuzat să vorbească despre o posibilă incapacitate de plată.

Datoria externă a Rusiei reprezintă, potrivit Ministerului său de Finanţe, aproximativ 4.500 până la 4.700 de miliarde de ruble (circa 78 până la 81 de miliarde de dolari la cursul actual) sau 20% din totalul datoriei publice.

Citeşte şi: Miliardarul George Soros susţine că invazia din Ucraina poate fi începutul celui de-Al Treilea Război Mondial


loading...
Partenerii noștri