SUA îi avertizează pe cetăţenii săi care călătoresc în China că ar putea fi victimele aplicării arbitrare a legilor din această ţară

Statele Unite şi-au reînnoit joi avertismentul adresat americanilor care călătoresc în China, punând accentul pe aplicarea "arbitrară" a legilor, într-un context tensionat după arestarea a doi canadieni.

04 ian. 2019, 08:50
SUA îi avertizează pe cetăţenii săi care călătoresc în China că ar putea fi victimele aplicării arbitrare a legilor din această ţară

Avertismentul de călătorie al Departamentului de Stat, actualizat în mod regulat, confirmă în versiunea sa publicată joi, la fel ca anul trecut, că americanii care călătoresc în China trebuie să dea dovadă de o „prudenţă sporită”. Departamentul nu cere să se evite deplasările.

Reluând toate avertismentele sale anterioare, diplomaţia americană insistă asupra riscului aplicării „arbitrare a legilor locale”, asupra interdicţiilor de ieşire din ţară şi hărţuirii ale cărei victime ar putea fi cetăţeni americani de origine chineză, informează Agerpres.

Noul avertisment include „precizări suplimentare asupra riscului de arestări arbitrare şi interdicţiilor de ieşire”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Întrebat despre acest lucru într-un interviu televizat, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că Departamentul de Stat doreşte ca americanii „să înţeleagă riscul, dar să continue să meargă în China, după caz”. „Noi vrem ca ei să ştie că există riscuri mai mari în legătură cu ce face China privind persoanele care merg acolo şi care nu au voie să se întoarcă”, a spus Pompeo la canalul Fox News, informează Agerpres.

Autorităţile chineze au arestat luna trecută doi canadieni, un fost diplomat şi un om de afaceri, care au fost acuzaţi în mod oficial de activităţi ce „ameninţă securitatea naţională”.