SUA îi dă o lovitură grea Chinei, pe frontul tehnologic. Decizia luată de Biden blochează practic o întreagă industrie a Beijingului

SUA le-a interzis companiilor americane, cetăţenilor americani şi oricarei companii din lume care foloseste componente americane să mai lucreze cu firmele chineze care dezvoltă semiconductori, fără să aibă o licenţă acordată de guvernul american.

17 oct. 2022, 15:01
SUA îi dă o lovitură grea Chinei, pe frontul tehnologic. Decizia luată de Biden blochează practic o întreagă industrie a Beijingului

Aproximativ 65% din piata de semiconductori sunt produşi în Taiwan, în timp ce 90% din semiconductorii avansaţi sunt produşi tot aici, iar China în jur de 5%. O singura fabrica din Taiwan, TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – acopera nu mai puţin de 70% din necesarul Chinei. SUA produce în prezent aproximativ 10% din oferta globală de semiconductori, care sunt cheia pentru orice, de la mașini la telefoane mobile, dar în 1990 procentul din piaţa globală pe care americanii îl deţineau era de aproape 40%.

Practic, decretul semnat în urmă cu zece zile de Joe Biden controlează, prin acordarea licenţei, fluxul de tehnologie care ajunge în China, scrie Orlando Nicoară pe blogul său, orlando.ro.

Astfel, nicio companie care activează în domeniul semiconductorilor şi care foloseşte tehnologie americană nu mai poate vinde tehnologie către fabricile chineze fără a risca sancţiuni americane, tot aşa cum nicio companie din lume, care foloseşte tehnologie americană, nu mai poate exporta către China semiconductori avansaţi fără o licenţă de la guvernul Statelor Unite.

Citeşte şi Intel se pregătește de concedieri în masă. Mii de angajați își vor pierde locul de muncă din cauza scăderii vânzărilor de PC-uri

Efectele acestei legi sunt deja vizibile, iar ASML, companie olandeză care deţine un monopol global în furnizarea de sisteme de litografie EUV, a restricţionatpersonalul din SUA să deservească clienţii chinezi.

Conştientă de perspectivele sumbre, YMTC, una din companiile de semiconductori din China, a iesit la recrutare cu un pachet salarial avantajos pentru potentialii angajati, inclusiv cu o reducere de 40% la achizitionarea unei case in Wuhan. Compania cauta absolventi cu specializări iîn microelectronică, inginerie software, inginerie electronică.

Citeşte şi China îşi impune singură „sancţiuni”. Computerele străine vor fi interzise din toate instituţiile publice şi firmele de stat

Între timp, producatorii de cipuri din Coreea de Sud, Samsung si SK Hynix, sunt singurii care au obţinut scutiri de un an din partea SUA, astfel încât să poată continua să trimită echipamente către fabricile lor din China fără a obţine licenţa de la guvernul american, la fel ca şi taiwanezii de la TSMC, care au obtinut o licenţă de un an pentru a continua să cumpere echipamente americane de fabricare a semiconductorilor pe care sa le trimita la fabrica lor din China.

Anii trecuţi s-a dus o luptă intensă în SUA şi China pentru piaţa echipamentelor 5G, guvernele europene revizuind rolul jucat de Huawei, compania chineză producătoare de echipamente de telecomunicaţii în construirea reţelelor lor 5G, ca urmare a presiunilor venite din partea SUA.